07-08-2020 3 min. Rinie van Haren

Aangepast programma tijdens Stoottroepenherdenking

Het bestuur van de Stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepen heeft afgelopen week het besluit genomen om een aangepaste herdenking te houden op de tweede zondag in oktober. In een brief die op de redactie is ontvangen geeft de heer van den Burg, secretaris van SHGS, uitleg over de wijzigingen. ‘Gelet op de risico’s voor de merendeels kwetsbare doelgroep en de beperkingen vanwege de anderhalve meter maatregel zal dit jaar het traditionele herdenkingsprogramma op de tweede zondag van oktober geen doorgang kunnen vinden. Als alternatief zal op het ereveld een besloten eenvoudige ceremonie plaatsvinden met als kern het dodenappèl door de regimentscommandant en kransleggingen namens de groeperingen en instanties die traditioneel aan de herdenking deelnemen’, zo staat te lezen in de brief. Voorzitter Wilbert de Kruiff meldde aan de redactie van Blik op Beneden-Leeuwen dat in goede samenwerking met onze redactie alle komende ontwikkelingen via deze digitale dorpskrant bekend zullen worden gemaakt, zodat ook alle inwoners op de hoogte blijven.

Een en ander zal ook betekenen dat de voorafgaande ontvangst voor genodigden en overige belangstellenden in De Rosmolen zal komen te vervallen evenals het inleidende informatieve programma met de bijdrage van de schoolkinderen. De gezamenlijke Stille Tocht naar het ereveld zal ook geen doorgang vinden. Er is geen erecompagnie aanwezig van het regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Er zijn geen saluutschoten en ook de muzikale bijdrage die traditioneel door muziekvereniging Koning Willem III wordt verzorgd, zal komen te vervallen.

Toespraak door de burgemeester tijdens de Stoottroepenherdenking van vorig jaar. Foto: Markeon

Het voorlopige programma op het ereveld op 11 oktober 2020 zal er dan ongeveer als volgt gaan uitzien:  Opening door de heer Wilbert de Kruiff, voorzitter van SHGS.  Dodenappèl door de regimentscommandant.  Signaal “Taptoe”, gevolgd door 1 minuut stilte.  Kranslegging door de regimentscommandant, namens het Regiment en alle actief dienende Stoottroepers.  Overweging door een geestelijk verzorger van de Krijgsmacht.  Kranslegging door burgemeester van Neerbos van de gemeente West Maas en Waal, namens de gemeenschap van Beneden-Leeuwen en de Provincie Gelderland. Aansluitend introduceert hij twee kinderen van de Openbare Basisschool De Wijzer die een voordracht hebben voorbereid.  Kranslegging door de Inspecteur Generaal Krijgsmacht, mede namens de voormalige geallieerden die hebben deelgenomen aan de bevrijding van Nederland.  Kranslegging door de voorzitter van de Bond Oud-Stoottroepers en Stoottroepers namens de kringen, reünieverbanden en overige leden.  Kranslegging door de vertegenwoordiger van het “Comité Familieleden Eren Hun Gesneuvelden”.  Kranslegging door een Oud-Stoter namens alle Oud-Stoters.  Kranslegging op het burgerkerkhof gelijktijdig met 31 klokslagen, ter gedachtenis aan de slachtoffers onder de burgerbevolking van Beneden-Leeuwen. Einde plechtigheid.

Hoewel de ceremonie vanaf de openbare weg is te volgen en waarvan een aantal inwoners ook elk jaar gebruik maakt, wordt dringend verzocht dit niet te doen, met name gelet op de anderhalve meter maatregel.

Momenteel wordt onderzocht of een live stream weergave van de plechtigheid via You Tube dan wel via de Website “Blik op Beneden-Leeuwen” mogelijk is. De voorbereidingen zijn hiervoor inmiddels gestart. Op de websites www.stoottroepers.nl en www.blikopbeneden-leeuwen.nl zal tijdig melding worden gemaakt van de ontvangst van deze live stream weergave. De beste manier om deel te nemen aan deze alternatieve herdenking is dus achter het beeldscherm.


Bekijk alle 2 foto's

Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.