15-10-2021 3 min. Rinie van Haren

Afgeslankte herdenking Stoottroepers gedenkvol verlopen

Door Rinie van Haren Dat het programma van de herdenking van gesneuvelde Stoottroepers voor het tweede achtereenvolgende jaar in afgeslankte vorm moest plaatsvinden, deed niets af aan de waardigheid en respectvolle wijze zoals we dat kennen van eerdere reguliere edities. Het beperkte aantal genodigden en het vanwege de maatregelen rond Covid-19 gekrompen militaire erepeloton van het regiment Stoottroepen Prins Bernhard maakten die afgeslankte herdenking vooral zichtbaar. Daarentegen werd het programma in traditionele opzet uitgevoerd.

De stille tocht vanaf mfa De Rosmolen leidde voor de genodigden naar het ereveld waar ook de herdenkingskapel zich bevindt. Onder een prima herfstzon opende Leo Lemmers de herdenking. Een woord van welkom richtte vervolgens luitenant-kolonel b.d. W. de Kruiff tot de aanwezigen waaronder enkele afgevaardigden van geallieerde landen. ‘Een herdenking op afstand meekijken staat in geen verhouding tot het fysiek bijwonen van de herdenking op het ereveld’, zo besefte de voorzitter van de SHGS, maar hij sprak de hoop uit dat volgend jaar de herdenking op traditionele wijze kan plaatsvinden.

Voorzitter van SHGS, Wilbert de Kruiff, luitenant-kolonel b.d. verwelkomde de genodigde gasten. Foto: Reinier Jansen

Babs Sweep & Justin van den Hurk, twee leerlingen van OBS De Wijzer, droegen een gedicht voor en er werden vervolgens bloemen gelegd door de overige leerlingen. Het indrukwekkende dodenappèl werd dit jaar voor het eerst voorgelezen door luitenant-kolonel W. L. van Leussen. Aansluitend legde de luitenant-kolonel een krans. Het Taptoesignaal klonk waarna er een minuut stilte in acht werd genomen. De schoten door het vuurpeloton verbraken die stilte en hier en daar was een schrikreactie waar te nemen. Dominee H. Knegt hield een indrukwekkende toespraak waarin de missie in Afghanistan onder de aandacht werd gebracht. De kranslegging werd zoals elk jaar op keurige wijze verzorgd door de leden van Scouting Don Bosco.

Fragment uit de livestream

Burgemeester van Neerbos ging in zijn toespraak in op de recente zoektocht door Omroep Gelderland naar de Stoottroeper Wim van den Akker, omdat er liefdesbrieven van zijn hand waren gevonden. ‘En zo kreeg deze Stoottroeper een naam, een gezicht, een verhaal. Zoals elke Stoottroeper dat heeft.’ Voorts sprak de burgemeester over de verschillende missies waar werd gestreden vanuit het verzet tegen onderdrukking door een vreemde macht. ‘De Stoottroepen gaan waar dat nodig wordt geacht. Wat sterk is uit innerlijke overtuiging faalt nooit.’ Het woord vrijheid lijkt tegenwoordig een consumptief product, maar heeft een veel diepere betekenis.

Daarna werden door muziekvereniging Koning Willem III de zeven volksliederen gespeeld terwijl de vlaggen werden gehesen. Zo werd een eregroet gebracht aan de geallieerden van België, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten en werd afgesloten met het Wilhelmus, waarna aan deze 76ste herdenking een eind kwam.

Dankzij de livestream, die werd verzorgd door een samenwerking van Blik op Beneden-Leeuwen en Beelden uit de Regio, hoefden de niet-aanwezigen niets van de herdenking te missen. De livestream is nog in zijn geheel te bekijken via www.blikopbeneden-leeuwen.nl/livestream


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.