10-05-2024 2 min. Rinie van Haren

Aflevering 3 van De Praotcast, lustere aes ge ted het

Nieuwe aflevering van podcast Praotcast komt eraan, lûstere aes ge tèd hèt

Jeugdige toneelspelers die een rol hadden in de streekmusical Murrig waoter van De Bewaorsmiense werden geconfronteerd met de streektaal. Want ja, de gehele musical was in het Maos en Waolse dialect. De jeugdleden kregen speciale lessen maar de tongval verried toch vooral dat de kinderen het dialect niet eigen waren of dat het niet natuurlijk genoeg klonk. Het publiek genoot er niet minder van. Maar het zette Peter Willems aan het denken en hij gooide bij Karen van den Belt een balletje op over de mogelijkheden van een podcast. Het idee werd uitgewerkt en kreeg gestalte. Samen met Gerrie Koppers, Annemieke Breimer en Koen Wijnands werden vaste rubrieken bedacht en werden er proefopnames gemaakt.

Het ontstaan

Het is mei 2023 als het concept wordt bijgeschaafd en er een voorlopige eerste uitzending als uitgangspunt wordt gebruikt. In de vaste rubriek 'De Peilschaol' legt presentatrice Gerrie Koppers dialectwoorden voor aan steeds weer een nieuwe gast. Vervolgens gaat dat over in een gesprek. Daarna is het de beurt aan Henk van Elk die in elke uitzending van een Maos en Waols woord de oorsprong en de betekenis belicht. Elke aflevering wordt afgesloten met een Maos en Waols gedicht van de dialectdichter Rinie van Haren.

Derde aflevering podcast

De Maos en Waolse Praotcast is onderweg naar de 1000ste luisteraar. Aflevering drie van De Praotcast is vanaf 1 mei te beluisteren. Ondernemer Ben van Ooijen houdt van werken en wil de mensen graag vermaken. Hij vertelt openhartig over de ontwikkelingen van zijn bedrijf in het afgelopen jaar, waarin tijdens de overname het goede vertrouwen werd beschaamd. Inmiddels wordt er weer met vol elan gewerkt aan het nieuwe Bloemenpark Appeltern. Ben zet ook uiteen welke relatie er bestaat met dorpshuis de Schuur in Appeltern. Henk van Elk bespreekt de woorden ‘moike’, ‘moikerd’ en meuk’. Rinie van Haren sluit in sfeer af met het gedicht ‘Liefde vur muziek’.

Naast deze aflevering zijn ook aflevering 1 met de Ton de Vree uit Dreumel en aflevering 2 met Gerard van de Graaf uit Puiflijk te beluisteren - aes gè tèd hèt - via Spotify, SoundCloud en op de website van ‘De Maos en Waolse proatcast’: https://maos-en-waolse-praotcast.jimdosite.com

Elke eerste van de maand zal er een nieuwe aflevering online worden gezet. De Maos en Waolse podcast 'Praotcast' is te beluistere via de streamingsdiensten Spotify, SoundCloud of via maos-en-waolse-praotcast.jimdosite.com


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.