03-07-2020 2 min. Rinie van Haren

Balans - deel 4

Door diaken Peter de Snoo

Als ik eens de balans opmaak over de afgelopen 50 jaar van de verandering in ons kerkelijk leven, zijn we van een samenleving naar een IK leven overgegaan. Dat heeft tot gevolg dat we de waarde van het leven zelf zijn gaan bepalen. En dan hoor ik vaak de kerk moet met de tijd meegaan. Maar zijn we dan geen zwervende kudde die de weg niet meer weten? Moet de kerk dan ook gaan zwerven? Maar wat weten we nog van ons geloof, hebben wij er ons in verdiept en met elkaar besproken!

Gasthuizen

Laten we eens naar wat gelovigen hebben gebracht in het verleden en waar we nu veel aan te danken hebben. De ziekenhuizen die vroeger “Gasthuizen “ genoemd werden, de voorloper van de hotels en later het verlenen van zorg en onderdak, sommige ziekenhuizen hadden dat ook in de naam bijvoorbeeld Franciscusgasthuis in Rotterdam, Maar ook andere ziekenhuizen kon je de christelijk identiteit in de naam.

De weeshuizen

In de bijbel lezen we dat er diakens zijn aangesteld voor de zorg van weduwe en wezen. Scholen werden opgericht in eerste instantie als kloosterschool om jongens op te leiden voor monnik of priester, kostscholen die de zorg op zich nam voor onderwijs, meestal naast een klooster waar de geestelijken lesgaven en het beheer van de internaten hadden, Universiteiten denk maar aan de Universiteit van Nijmegen die op 17 oktober 1923 van start ging als Roomsch Katholieke Universiteit Nijmegen. De universiteit is voortgekomen uit de katholieke gemeenschap.

Andere instellingen

De armenzorg die in de middeleeuwen door kerkelijke instellingen gesteund door de adel verantwoordelijk waren voor de armenzorg, ook wel de St. Vincentius verenigingen en ook wel de Caritasinstellingen. Het wit gele kruis op het gebied van zieken en gezondheidszorg, de kleuren verwijzen naar de kleuren van het Vaticaan. En ga zo maar door, op de geschiedenis bouwen we voort, uit de bron van naaste liefde, ons geloof. Afgeven op ons geloof is dat ontkenning waar het geloof WEL voorstaat?


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.