28-04-2023 1 min. Rinie van Haren

Beneden-Leeuwen herdenkt oorlogsslachtoffers

Door Rinie van Haren

Op donderdag 4 mei is er in Beneden-Leeuwen weer een traditionele herdenking van de oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De namen van 31 slachtoffers staan gegraveerd in het zwarte tableau van het oorlogsmonument op het parochiekerkhof, waarmee een zwarte bladzijde uit de Leeuwense geschiedenis wordt gesymboliseerd. Tijdens de herdenking gaan de gedachten uit naar de overledenen en ook hun nabestaanden. De herdenking mag zich jaarlijks verheugen op een grote belangstelling vanuit een brede vertegenwoordiging vanuit het dorp.

Om 19 uur begint de herdenkingsdienst in de Alphonsus de Liguorikerk die wordt georganiseerd door stichting 4 Mei Herdenking Leeuwen. Het openingswoord wordt gedaan door Betsie de Kok en het thema van deze herdenking is de Meistaking van 1943 die verschrikkelijke gevolgen heeft gehad voor de stakers en alle nabestaanden. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het klarinettenensemble van Harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel.

Na de herdenking zal er een stille tocht plaatsvinden naar het oorlogsmonument waar het tweede deel van de herdenking plaatsvindt. Hier zal het Taptoesignaal klinken en is er stemmige muziek door muziekvereniging Koning Willem III. Dan zal er twee minuten stilte worden gehouden en zullen de namen van de oorlogsslachtoffers worden voorgelezen. Het klokje van de Stoottroepenkapel zal klinken en kinderen van basisschool De Leeuwenkuil dragen een gedicht voor. De kranslegging en blomenhulde zal worden begeleid door leden van Scouting Don Bosco. Wethouder Rob Reuvers houdt een toespraak namens de gemeente en afsluitend zal het Wilhemus klinken.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.