08-01-2021 2 min. Rinie van Haren

Braoiers openen stilste jubileumjaar ooit

Door Rinie van Haren

Hoe mooi had het kunnen en zeker ook mogen worden? Carnavalsvereniging De Braoiers die het 66-jarig bestaan viert. Het had zeker niet geruisloos voorbij gegaan aan de Lauwse gemeenschap. Bij eerdere carnavaleske jubilea zijn meer dan mooie momenten beleefd die bij velen in het collectief geheugen zijn bewaard.

Jubileum

Hoe anders is de werkelijkheid? Covid-19 is ons dagelijks leven gaan bepalen en beïnvloedt de gezondheid van velen. Er zijn veel zorgen bij de getroffen medemensen en hun naasten. Maar ook bij het zorgpersoneel dat dagelijks wordt blootgesteld aan de gevolgen van deze pandemie. Natuurlijk is er geen enkele reden tot feesten of het vieren van carnaval. Maar het kan niet anders dan dat onze gedachten toch ook zijn bij het gemis van al die activiteiten die in het voorjaar de agenda van carnavalvierend Lauwe had moeten vullen. Covid-19 stuurt ook ons sociale en maatschappelijke leven flink in de war en maakt het onmogelijk om elkaar een hand of knuffel te geven of bijeen te komen. Voorzitter Jos van Kerkhof kondigt in de eerste nieuwsbrief van dit jaar aan dat er zeker een uitgesteld jubileum zal worden gevierd maar doet verder geen uitspraak over tijdstip of inhoud ervan.

Hofhouding

Een speciaal jubileum dat zo in het water dreigt te vallen is zeker ondergeschikt aan het leed dat door Covid-19 wordt veroorzaakt maar maakt ook ons dagelijks leven kleurloos. Wat zouden we graag de nieuwe prins en zijn Funkenmarieke willen verwelkomen en ook de nieuwe jeugdprins en jeugdprinses. Het is dan ook heel begrijpelijk dat De Braoiers in hun eerste nieuwsbrief van dit jaar duidelijk maken dat de zittende hofhouding ook het komend jaar zal regeren over het Braoiersrijk, wat dat uiteindelijk ook mag betekenen.

Prins Herald en Funkenmarieke Ilja knopen er nog een jaar achteraan. Het afgelopen jaar is carnaval immers voor een groot deel stil komen te liggen. We hopen dit jaar weer wat te kunnen vieren met elkaar al zal de eerste helft van het jaar nog vooral in het teken staan van maatregelen. Archieffoto: Markeon

Afscheid

Als de bekendmaking van de nieuwe prins volgens normale omstandigheden doorgang zou hebben gevonden, was ook het aftreden van raadslid Erico Schiks in het programma opgenomen. Nu moet hoffotograaf Erico, samen met zijn vrouw Ilona 7 jaar betrokken bij de Braoiers, via de nieuwsbrief zijn dankwoord overbrengen. Twee nieuwe raadsleden zouden zijn verwelkomd, maar ook dat gebeurt nu via de digitale weg. Tom van Kaauwen en Jan-Willem van Tiem maken de Raad van Elf weer compleet en ook zij ervaren deze vreemde start als een aparte gewaarwording, maar zij zullen op termijn als actieve en enthousiaste raadsleden hun steentje gaan bijdragen aan de activiteiten van De Braoiers.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.