08-10-2021 2 min. Rinie van Haren

Concert van Remy van Kesteren in de kerk

Museum Tweestromenland werd geselecteerd om mee te doen aan het Erfgoedfestival Gelderland en zo was Remy van Kesteren in augustus een paar dagen in ons museum te gast. Hij liet zich inspireren door het museum en het land van Maas en Waal voor een specifiek voor dit festival te schrijven werk.

Remy was pas tien toen hij toegelaten werd aan het Utrechts Conservatorium. Daarna volgde een reis vol cum laudes, lofredes, vele prestigieuze prijzen en internationale concerten. Tussendoor ontwikkelde hij ook nog een nieuw soort harp. Remy’s instrument heeft 49 – in plaats van 47 – snaren en kan zowel akoestisch als elektrisch versterkt bespeeld worden. Ook kan Remy met één beweging van de knie alle snaren tegelijkertijd dempen. Hij is kortom een alleskunner en gaat graag het experiment aan.

Van het conservatorium via wereldberoemde orkesten naar de kleinere zalen en solo. Zijn liefde voor het klassieke repertoire is groot en blijft een basis, maar hij brengt zijn vrije tijd door op popfestivals en bij live-concerten in clubs en Remy besloot ook popmuziek te gaan maken. Hij bracht covers uit van zijn muzikale helden Radiohead, Bon Iver en Rosalía etc.

Remy zal op 17 oktober onder andere repertoire spelen van zijn laatste albums, maar ook nieuw werk én het werk geïnspireerd op het land van Maas en Waal waar hij in het Museum de inspiratie voor vond met als decor de kerk van Beneden-Leeuwen, naast het Museum Tweestromenland.

In het voorprogramma zingt Gery Vermeulen, mezzo sopraan uit Druten begeleid door Freddy van Maurik (piano) en Arjen Reeser (trombone). Haar muziekkeuze voor dit concert is geïnspireerd op de tentoonstelling ‘Joden in het Land van Maas en Waal’, in museum Tweestromenland. Muziek uit het oeuvre van de deze week overleden Griekse componist Mikis Theodorakis. Op tekst van I.Kambanellis over zijn gevangenschap in concentratiekamp Mauthausen. Deze liederen beschrijven het zwartste zwart uit het bestaan van de mens maar ook het witste wit: de liefde als overwinning op de dood. Aansluitend hoort u dan muziek van A.Loyd-Webber over ‘worldwide love’.

Het concert zal plaatsvinden op zondagmiddag 17 oktober om 15.30 uur in de kerk in Beneden-Leeuwen. Wij nodigen u hiervoor uit en horen graag hoeveel plaatsen we moeten reserveren.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.