15-10-2021 1 min. Rinie van Haren

Controleer zelf of je loden leidingen in je woning hebt

Vanaf 1960 is het verboden om loden waterleidingen aan te leggen. In Nederland zijn er naar verwachting nog zo’n 200.000 huizen met loden waterleidingen. Controleer je woning van voor 1960 op loden leidingen

Heeft u een woning van voor 1960?

Controleer dan of er loden waterleidingen in huis zitten. Je kunt kijken bij de watermeter of daar nog loden leidingen zichtbaar zijn. Het is niet altijd te zien waar nog resten van loden leidingen zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld ook in de muur zitten. Laat dan de watertest doen door een erkend bedrijf. Deze test laat zien of er wel of geen lood in het water zit.

Verhuurders

Bij een huurhuis is de verhuurder verantwoordelijk voor het vervangen van de loden leidingen. Een te hoog loodgehalte is namelijk een gebrek dat de verhuurder moet herstellen. Als de verhuurder dit niet doet kan een huurder naar de huurcommissie of de rechter.

Slecht voor de gezondheid

In 2019 is er een rapport verschenen van de Gezondheidsraad. Hierin staat dat ook lagere concentraties lood gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Een loden leiding laat langzaam looddeeltjes los en die komen in het drinkwater terecht. Vooral voor jonge kinderen kan het invloed hebben op de hersenontwikkeling. En bij volwassenen zijn bekende gevolgen extra risico op harten vaatziekten en nierziekte.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.