20-05-2011 3 min. Patrick van Haren

Daar in die molen

Daar in die molen

Trots kijkt op deze winderige zondag Stellingmolen De Wielewaal naar het noordwesten. Vandaar komt de wind, die de wieken op volle snelheid laat ronddraaien. Bij de ingang hangt een bordje dat de molen opengesteld is voor publiek. De Leeuwense karakteristieke molen neemt vandaag deel aan de Nationale Molendag. We lopen naar binnen en zien een bordje aan de trap, waarop is vermeld dat we drie trappen omhoog kunnen om de molen te bekijken. Al klimmend via de smalle treden horen we met regelmaat een voorbijrazend geluid. Het zijn de wieken, die met een behoorlijke snelheid langs de molen razen. Als we op de derde zolder aankomen, treffen we een deur aan, die uitgang biedt tot de stelling. Met een behoorlijk geraas komen de wieken voorbij.

Molenaar Peter van Kuik uit Tiel is alweer dertien jaar vrijwillig molenaar van de Leeuwense molen, die eigendom is van de gemeente West Maas en Waal. Wij raken met hem in gesprek en hij vertelt over de molen. Intussen draaien de wieken op topsnelheid. Peter legt uit, dat nu de maximale snelheid wel zo'n beetje bereikt is. 'Met die onvoorspelbare noordwestenwind moet je altijd oppassen. Vanmorgen nog heb ik van alle vier de wieken de zeilen uitgerold. Nu zijn nog maar twee van de wieken voorzien van zeilen, maar eigenlijk kunnen die ook worden opgerold'.

In het ergste geval kun je de wieken niet meer afremmen, maar zover laat de ervaren molenaar het niet komen. We staan op de stelling uit de wind en hebben een fantastisch uitzicht over Beneden-Leeuwen. De molenaar nodigt ons uit om mee te gaan naar de vierde zolder, waar de molenstenen liggen. Sinds de komst van het meelfabriek aan de Waalbandijk werd er nog slechts gemaald voor veevoeder. Wijlen molenaar Thijs Loeffen Heeft in 1984 de draad opnieuw opgepakt om graan te malen voor de bakkerij. En anno 2011 is Peter van Kuik in gesprek met bakker Martin Bom om weer meel te produceren voor diens bakkerij aan de Zandstraat.

Peter vertelt verder over de verschillende stenen, die voor verschillende maalmethodes gebruikt worden. Vandaag heeft hij een beetje meel gemalen voor het bakken van brood. Twee sets indrukwekkende stenen liggen hier op de zolder, het kloppende hart van de Korenmolen. Het is beslist de moeite waard om eens een bezoek te brengen aan de molen, die vaak op zondagmiddag open is.

Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag Nationale molendag
Foto's: Redactie Blik op Beneden-Leeuwen


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.