13-01-2023 2 min. Rinie van Haren

De Jeugd van Toen in Museum Tweestromenland

Regelmatig hoorde je in de jaren zestig de verzuchting van ouderen: Die jeugd van tegenwoordig! Zelden was deze hartenkreet positief bedoeld.

In de jaren zestig vond er in Nederland en West-Europa, een soort revolutie plaats veroorzaakt door diezelfde jeugd. Waren voor die tijd de verhoudingen binnen gezin en maatschappij nog hiërarchisch bepaald, in die jaren vond er een ommekeer plaats. De jeugd morrelde aan het bestaand gezag. Niet alleen thuis, maar ook op school, op de universiteit, op straat, in de politiek, ja overal. Jongeren ervaarden deze beweging als bevrijdend, ouders als bedreigend.

In die context werd langzamerhand ook de muziek beïnvloed door wat er op straat gebeurde. Bekende namen op dit gebied zijn Bob Dylan, John en Yoko Ono en in ons land Boudewijn de Groot met zijn bekende Meneer de president, slaap zacht. Er ontstond door de muziek bewustwording bij de jeugd.

Langzamerhand ontstond er een jeugdcultuur die zich op alle gebieden manifesteerde. De jeugd liet het haar groeien. Aan de kleding kon je zien waar iemand van was, zoals bijv.  de “stoepgasten”. Ging je naar De Stoep dan kwam je er bij De Blauwe Sluis niet in omdat je kleding te extreem was. Etc.: kom kijken en luisteren!

In het verlengde van deze tentoonstelling zullen er iedere 2e zondag van de maand muzikale optredens zijn in het museum café met bands uit de tijd van toen. Volg de berichtgeving hierover op onze website www.museumtweestromenland.nl en op onze facebook pagina.

De tentoonstelling is het hele jaar 2023 te zien, vanaf 15 januari.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.