12-04-2024 2 min. Rinie van Haren

De Praotcast, lustere aes ge ted het

Nieuwe podcast heet Praotcast, lûstere aes ge tèd hèt

Jeugdige toneelspelers die een rol hadden in de streekmusical Murrig waoter van De Bewaorsmiense werden geconfronteerd met de streektaal. Want ja, de gehele musical was in het Maos en Waolse dialect. De jeugdleden kregen speciale lessen maar de tongval verried toch vooral dat de kinderen het dialect niet eigen waren of dat het niet natuurlijk genoeg klonk. Het publiek genoot er niet minder van. Maar het zette Peter Willems aan het denken en hij gooide bij Karen van den Belt een balletje op over de mogelijkheden van een podcast. Het idee werd uitgewerkt en kreeg gestalte. Samen met Gerrie Koppers, Annemieke Breimer en Koen Wijnands werden vaste rubrieken bedacht en werden er proefopnames gemaakt.

Het ontstaan

Het is mei 2023 als het concept wordt bijgeschaafd en er een voorlopige eerste uitzending als uitgangspunt wordt gebruikt. In de vaste rubriek 'De Peilschaol' legt presentatrice Gerrie Koppers dialectwoorden voor aan steeds weer een nieuwe gast. Vervolgens gaat dat over in een gesprek. Daarna is het de beurt aan Henk van Elk die in elke uitzending van een Maos en Waols woord de oorsprong en de betekenis belicht. Elke aflevering wordt afgesloten met een Maos en Waols gedicht van de dialectdichter Rinie van Haren.

Tweede aflevering podcast

De eerste uitzending is op vrijdag 1 maart online gegaan. De eerste gast is oud-wethouder Ton de Vree. In de tweede uitzending die vanaf 1 april te beluisteren is, komt Gerard van de Graaf aan het woord, die door Gerrie Coppes-Janssen diverse keuzes krijgt voorgeschoteld en in gesprek gaat over de vele activiteiten waarvoor Gerard zich inzet, bijvoorbeeld als hulpsint. Henk van Elk legt ook nu weer een Maos e Waols woord in betekenis en gebruik uit en als afsluiting draagt Rinie van Haren éen gedicht voor uit één van zijn gedichtenbundels, ditmaal een toepasselijk gedicht op het eerdere interview van deze podcast, namelijk het gedicht 'Pèkskesaovund'.

Elke eerste van de maand zal er een nieuwe aflevering online worden gezet. De Maos en Waolse podcast 'Praotcast' is te beluistere via de streamingsdiensten Spotify, SoundCloud of via maos-en-waolse-praotcast.jimdosite.com


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.