17-11-2023 2 min. Rinie van Haren

De wereld draait gelukkig gewoon door

Weet u nog wat u deed op 1 januari 2015?
Waar ik was op dat moment weet ik niet meer. Maar ik kan me nog wel heel goed het gevoel herinneren wat ik had toen de klok twaalf uur sloeg. Een gevoel van ontzettende teleurstelling!

In 2014 mocht ik meewerken aan de decentralisatie van het sociaal domein. Vanaf 1 januari 2015 werden gemeenten verantwoordelijk voor de Wmo en Jeugdzorg. Na jaren voorbereiding was het eindelijke zover en sloeg de klok 0.00. En wat er toen gebeurde… helemaal niets! Daar waar we maanden naartoe gewerkt hadden startte niet met een knal. De wereld draaide gewoon door.

Op 1 januari 2024 staan we weer voor een grootse verandering Na jaren van uitstel en voorbereiding gaan we eindelijk over naar de nieuwe Omgevingswet. De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken. Deze wet voegt regels samen. Een aanvraag voor een vergunning hoeft nog maar via één loket waar alle regels van gemeenten, provincies en waterschappen op één plek samenkomen. En u ontvangt een vergunning binnen 8 weken in plaats van 26. Een ingewikkelde operatie.

We zijn voorbereid. Natuurlijk zal de overgang naar de nieuwe Omgevingswet niet vlekkeloos gaan en we zullen na 1 januari ook nog dingen moeten aanpassen aan de praktijk. Maar we zijn er klaar voor! We hebben er alles aan gedaan om te zorgen dat alles op tijd geregeld is. En wanneer dit jaar dus de laatste tonen van Bohemian Rapsody uit de radio komen en het vuurwerk losbarst zal ik niet teleurgesteld zijn. Ik ben vooral heel dankbaar voor de inzet van onze ambtenaren en trots dat we dit op tijd hebben kunnen regelen. En gelukkig draait de wereld dan gewoon door.

Marieke van den Boom-Witzel
wethouder gemeente West Maas en Waal


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.