08-10-2021 2 min. Rinie van Haren

Demonstraties brandveiligheid bij KlusWijs

Op maandag 11 oktober a.s. van 14.00 tot 16.00 uur komt de brandweer Gelderland-Zuid met een voorlichtingscampagne naar KlusWijs aan de Korte Brouwerstraat. Er zal dan een container worden geplaatst waarin een compleet ingericht huis te zien zal zijn. Zo ontstaat dan een interactieve demonstratie waarbij je veel kunt leren over het voorkomen van brand in je huis.

Ervaar ook wat je kunt doen om brand te voorkomen en waar je het beste rookmelders kunt ophangen. Voorlichters van brandweer Gelderland-Zuid zijn deze middag aanwezig om iedereen van adviezen en informatie te voorzien. De in de container nagebootste woning van de familie van der Werff leert je te letten op bedreigingen en gevaren van beginnende brand.

In de nagebouwde ‘woning’ van de familie van der Werff moeten bezoekers in drie minuten tijd de woning doorlopen. In deze drie minuten moeten zij goed speuren naar mogelijk gevaarlijke situaties. Deze drie minuten zijn niet zomaar gekozen, het is de tijd die je daadwerkelijk hebt om te vluchten bij een brand in een woning. Na deze drie minuten staat de woning zo vol met rook, dat veilig vluchten steeds moeilijker wordt. Na afloop kunnen bezoekers vragen beantwoorden over wat ze hebben gezien en ervaren. Het doorlopen van de woning is een unieke beleving.

Marcel Meeuse, manager brandweer bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: ‘Met deze ‘woning’ willen we mensen heel gericht wijzen op het nut van het sluiten van binnendeuren, het maken van een vluchtplan en het ophangen van rookmelders. Met dit laatste punt sluiten we ook aan bij de rookmelderverplichting die op 1 juli 2022 van kracht wordt. Iedere woning moet dan voorzien zijn van werkende rookmelders.’

Jan Willem van Tiem is brandweerman bij de brandweer Groep Leeuwen en is tevens medewerker van KlusWijs. Hij weet als geen ander hoe belangrijk brandveiligheid is en heeft al diverse keren van dichtbij meegemaakt hoe brandveiligheid een bijdrage had kunnen leveren minder schade of zelfs geen schade. ‘Ook bij klusWijs dragen wij graag bij aan het brandveilig maken van jouw woning. Daarom krijgen de klanten de hele maand oktober 20% korting op alle artikelen die met brandveiligheid te maken hebben. Meer informatie hierover kun je krijgen in de winkel,’ aldus Jan Willem.

Wat: demonstraties brandveiligheid, informatie en adviezen Waar: Parkeerterrein KlusWijs, Korte Brouwerstraat 14 in Beneden-Leeuwen Datum: Maandag 11 oktober 2021 Tijd: Van 14.oo tot 16.00 uur.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.