13-05-2022 2 min. Rinie van Haren

Dialectmiddag was keigezellig

Door Jan Baartmans

Zaterdag 30 april jongstleden was er een dialectmiddag in ons Huukske bij Oldskool Lauwe, de vereniging van actieve 50-plussers. Alle bezoekers kregen een kumke koffie of thee aangeboden en om twee uur begon de introductie door de bekende dorpsdichter Rinie van Haren. Hij droeg gedichten voor in het Maos en Waolse dialect en het koor ‘t Kum Vaneigus zong bekende popsongs, maar dan voorzien van prachtige unieke Maos en Waolse teksten.

Het koor ‘t Kum Vaneigus bestaat uit 4 dames, die overduidelijk niet allen 50-plussers waren, en 3 heren. Het koor heeft hier in Lauwe wellicht nog niet veel bekendheid maar veel mensen kennen wel de Bewaorsmiense en hun populaire streekmusicals en daar maakt het koor deel van uit. Rinie en het koor hadden vooraf het programma goed met elkaar afgestemd. Rinie droeg een gedicht voor en het nummer wat daarna gezongen werd door het koor sloot daar feilloos bij aan. ’t Kwam vaneigus zogezeed.

De koorleden hadden er duidelijk zelf ook veel lol in. Foto: Jan Baartmans

Rinie wist al gauw de lachers op zijn hand te krijgen want zijn voordrachten bevatten de nodige humor. Maar er was, zoals we van de gedichten van Rinie gewend zijn, zo nu en dan ook een gevoelige noot. De songs van het koor waren dito, met soms een serieuze ondertoon maar meestal met de nodige humor door de dames en heren van het koor gebracht. Het publiek was geboeid en ging al snel mee neuriën, meedeinen, meeklappen én uiteindelijk natuurlijk ook meezingen.

De ene keer met een knipoog, dan weer een gedicht met een snik, maar altijd herkenbaar en zo uit het leven gegrepen. Foto: Jan Baartmans

Voor de niet echte Lauwsen was dit ook een goede les In het Maos en Waols dialect. Zo heeft ondergetekende, een West Brabander van geboorte, geleerd dat wat de Hollander een vaatdoek noemt en de West Brabander een schotteldoekske in Maas en Waal niet een schottelsletje wordt genoemd maar een schottelslet. Voor het aanwezige publiek was het een bijzonder gezellige middag. Wie niet aanwezig was heeft wat gemist. Na afloop werd er nog even gezellig na gekletst. Kortom het was een middag die voor herhaling vatbaar is.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.