17-06-2022 2 min. Rinie van Haren

Diapresentatie Heemkundevereniging Leeuwen

Twee jaar stonden de activiteiten van Heemkundevereniging Leeuwen vanwege Corona op een laag pitje. Maar dit jaar gaat daar verandering in komen. Op woensdag 22 juni 2022 verzorgt Heemkundevereniging Leeuwen een diapresentatie met als titel:

Het oorlogsverhaal van Leeuwen in steen

Er worden beelden getoond van dorpsgezichten in Boven- en Beneden-Leeuwen gedurende de tweede wereldoorlog naast beelden van dezelfde locaties, zoals ze er nu uitzien.
De getoonde locaties zijn bijzonder, omdat er tijdens de tweede wereldoorlog indringende en soms heftige gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

De Molenstraat in Boven-Leeuwen tijdens de oorlogsjaren.

De Molenstraat op dezelfde plek, 75 jaar later.

Uiteraard worden de beelden van commentaar voorzien.
Aan de hand van de beelden wordt het oorlogsverhaal van Leeuwen verteld. Gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog komen voorbij tijdens de diapresentatie. Sommige plaatsen in de dorpen Boven- en Beneden-Leeuwen lijken nauwelijks veranderd. De historische plaatjes zijn herkenbaar. De getoonde locaties krijgen een bijzondere betekenis, als verteld wordt wat daar in de oorlog gebeurd is. Er zijn dorpelingen omgekomen of er was een onderkomen voor militairen. De plaats van veldgraven in de tuin van Verzorgingshuis Elisabeth wordt aangeduid. Kortom stenen krijgen een historische, symbolische betekenis.

Houthandel van Heck, volledig platgebrand bij de zogenaamde Dijkenbrand in oktober 1944

Dezelfde locatie, ruim 75 jaar later.

Datum: 22 juni 2022
Locatie: Rosmolen te Beneden-Leeuwen
Tijdstip 20.30 uur
Toegang: gratis


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.