23-09-2022 2 min. Rinie van Haren

Duurzaamheid wordt beloond in 60ste Fruitcorso

Niet voor de eerste keer wist Corsogroep Maas en Waal op het Tielsde Fruitcorso op zaterdag 17 september het publiek en de overige corsodeelnemers te verrassen met de Fructus Botanicus. De wagen was een buitenbeentje in de rij met voornamelijk traditioneel beplakte wagens en zou wel eens een trendsetter kunnen zijn. Als antwoord op de sterker wordende geluiden om een duurzamer Fruitcorso wist ontwerper Paul Zwaan samen met de Maas en Waalse corsogroep daar een oplossing voor.

Fructus Botanicus, een ontwerp van enorme botanische koepels, zou dit jaar het corsopubliek gaan verrassen. Er werden in de Maas en Waalse praalwagen zelfs producten van eigen teelt gebruikt, die al in januari werden gekweekt. Het hele groeiproces werd nauwkeurig en aandachtig bewerkt en verzorgd. Omdat die producten in weggewerkte potten op de corsowagen werden geplaatst, waren ze na het corso nog gewoon te gebruiken.

Elk detail is prachtig uitgevoerd. Foto: Fleur

En daarmee schrijf je duurzaamheid in blokletters. De zes meter hoge wagen wordt een opvallende verschijning waarmee de verwachtingen ook nu weer hoog zijn. En je moet maar op het idee komen voor zo'n ontwerp. 'Het idee is voortgekomen uit mijn nieuwe baan in een bloemisterij. Daar worden zoveel bloemstukken op draad gemaakt, dat het idee werd geboren om dat ook met dit ontwerp te doen. Dus er komen heel veel producten die niet geplakt worden maar om andere wijze worden bevestigd. Zo worden er bijvoorbeeld ook appels en peren aan touwtjes in takken gehangen. En tijdens de tentoonstelling mag het publiek gewoon een peertje of appel uit de boom plukken.'

De winnende wagen 'Tropical Dance' uit Buren. Foto: Fleur

Paul heeft zijn verhaal achter de praalwagen heel goed weten over te brengen. De jury en het publiek begrepen de boodschap en waardeerden de wagen en de uitvoering zo hoog, dat er niet alleen een tweede prijs werd behaald - zowel overdag als bij Fruitcorso by Night - maar ook nog de Innovatieprijs mee de PWA brug overkwam. En die Innovatieprijs is al voor de tweede keer in Maas en Waalse handen terecht gekomen, waarmee nog eens wordt onderstreept hoe innovatief de ontwerper denkt en handelt en hoeveel durf en lef de vrijwilligers hebben om hiermee in te stemmen en aan mee te werken. Corsogroep Maas en Waal is een volwassen deelnemer geworden tussen de gevestigde orde in de Betuwe.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.