02-12-2022 3 min. Rinie van Haren

Expositie Corneille 100 jaar wegens succes verlengd

GJB Art & Frames presenteert bijzondere expositie van Corneille

Corneille is een grote naam binnen de kunststroming CoBrA en bekend bij het grote publiek vanwege zijn herkenbare en bijzondere werken.
Op 3 juli 2022 was het de 100ste geboortedag van Corneille en dat is reden voor GJB Art & Frames om Corneille in het zonnetje te zetten.

Nog tot en met vrijdag 16 december 2022 hebben wij een expositie van onze werken van Corneille. Van zijn originele werken en zeefdrukken.
U bent van harte welkom!

Corneille werd op 3 juli 1922 geboren in Luik als Corneille Guillau-me Beverloo. Hoewel de kunstenaar in België werd geboren bezit hij de Nederlandse nationaliteit. Hij had Nederlandse ouders. Corneille bracht zijn jeugd door in Haarlem waar hij studeerde op een reclameschool. Zijn vader was een ingenieur en begreep zijn keus voor de kunst niet.

Het besluit om kunstenaar te worden veroorzaakte een definitieve breuk met zijn ouderlijk huis. Corneille verhuisde naar Amsterdam, waar hij vanaf 1943 studeerde aan de Rijksacademie in Amsterdam. Tijdens deze studiejaren ontmoette hij Karel Appel. Het werk van Corneille uit de oorlogsjaren lijkt geïnspireerd op Joan Miró. De schilderijen tonen wilde kleuren en vormen. Corneille kreeg zijn eerste solotentoonstelling in 1946 in Groningen. Hij reisde met Karel Appel naar Luik, waar hij kennis maakte met kunstenaars van de Jeune Peinture Belge. Een jaar later exposeerde hij met Karel Appel in Amsterdam.

Cobra

Corneille stond aan de wieg van de vrije Schilderkunst in Europa. In 1948 leerde hij ook Constant kennen en richtte hij met anderen de Nederlandse Experimentele Groep en later Cobra op. Cobra werd opgericht door de Belgen Christian Dotremont en Joseph Noiret, de Deen Asger Jorn en de Nederlanders Karel Appel, Constant en Corneille.

De naam Cobra verwijst naar het internationale element van deze kunststroming. De afkorting staat voor Copenhagen, Brussel en Amsterdam, de hoofdsteden van de landen waar de meeste Cobra kunstenaars vandaan kwamen. In 1948 vestigde hij zich in Parijs. De Cobra-tijd stond voor Corneille vooral in het teken van het experiment. Kunst moest naïef en vooral spontaan zijn. De academische en intellectuele aanpak werd door de Cobra-kunstenaars afgewezen. Zij lieten zich vooral inspireren door kindertekeningen, primitieve volkskunst en 'outsider art'; kunst gemaakt door geesteszieke kunstenaars. Deze 'naïeve' kunstvorm wordt door kunstcritici gezien als een reactie op de verschrikkingen en willekeur in de Tweede Wereldoorlog. Later in zijn carrière versterkte Corneille de kleurcontrasten en gebruikte hij meer compacte vormen. Hij schilderde later vooral tropische landschappen, bevolkt met vrouwen, dieren en planten.

In latere jaren benoemde Corneille 'De blijdschap van de beweging' als de essentie van zijn kunstenaarschap. Vogels, katten, slangen, bloemen en zonnen verschenen op voorwerpen en textiel. Corneille buitte zijn populariteit ten volle uit. Zijn relatief goedkope zeefdrukken werden in hoge oplagen verkocht. Corneille is op 88 jarige leeftijd overleden.

In onze galerie hebben wij originele werken en zeefdrukken van Corneille. De zeefdrukken zijn terra grafie. Corneille is speciaal voor deze techniek naar Israël afgereisd. Hij vond het een hoogtepunt in zijn carrière! Het gebruikte zand is afkomstig uit verschillende woestijnen om verschillende texturen en kleuren te krijgen, afhankelijk van zijn wensen. Zie de foto's! Prachtig! De kunstwerken hebben we voorzien van een mooie passende lijst. Ook hebben wij mooie kunstwerken van andere kunstenaars in onze galerie.

GJB Art & Frames De Onderstal 1 6658 KZ Beneden-Leeuwen 0487-503823


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.