08-12-2023 2 min. Rinie van Haren

Expositie De Boer Op in Museum Tweestromenland

Door Rinie van Haren

Onder grote belangstelling is op vrijdag 1 december de nieuwste expositie De Boer Op geopend in museum Tweestromenland. Wilma Willems heette de genodigden welkom en vertelde in het kort hoe deze expositie tot stand kwam en wat daar allemaal voor gedaan moet worden. De vrijwilligers werden hartelijk bedankt voor hun inzet daarvoor.

Na de inleiding van Wilma kwam conservator Roland Gieles aan het woord. Hij vertelde vooral over de inhoud van het museum en welke belangrijke rol de boer in het Land van Maas en Waal vervulde. Hij benoemde daarbij ook de vele nevenberoepen die door de boeren werden uitgevoerd naast het veelal gemengde boerenbedrijf.

De tentoonstelling die de ontwikkelingen laat zien tot en met de ruilverkaveling waarvoor onze regio een voorbeeldfunctie innam voor de rest van Nederland. Daarna werd de microfoon overhandigd aan wethouder Rob Reuvers die liet weten trots te zijn op de vele activiteiten die het museum de laatste jaren ontplooit en de belangrijke plek die dit museum inneemt om alle inwoners en ook de jeugd een beeld te laten vormen van hoe onze voorouders hier woonden, leefden en werkten. Om de officiële opening vorm te geven werd aan de wethouder gevraagd om op een kartonnen 'boerenbont-ontbijtbord' een uitspraak te schrijven. Rob Reuvers bracht zijn idee in verband met de tentoonstelling 'De Jeugd van Toen' die op zijn eind loopt. Hij schreef op het bord; 'De boer dè is de keerl'. Een hit van de Achterhoekse formatie Normaal uit 1982.

Gekoppeld aan het theam van de nieuwe tenstoonstelling zullen er de komende periode verschillende activiteiten plaatsvinden voor volwassenen maar zeker ook voor kinderen, zodat deze tentoonstelling ook weer aantrekkelijk zal zijn voor alle leeftijden.

Het museum maakt bij deze tentoonstelling gebruik van de nieuwste vormen van commuicatie. Zo kun je door het scannen van enkeele QR codes diverse bonusfilms bekijken die deze tentoonstelling ondersteunen. Kom vooral ook een kijkje nemen, het is zeer de moeite waard. www.museumtweestromenland.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.