21-07-2023 2 min. Rinie van Haren

Expositie Dick van Heerde wegens succes verlengd

Wegens succes verlengt galerie GJB de expositie met olieverfschilderijen van de beroemde natuur- en landschapsschilder Dick van Heerde. Naast diverse indrukwekkende schilderijen over Afrikaanse dieren in actie, heeft hij ook stillevens en landschappen in het stroomgebied van de IJssel geschilderd. Tot en met woensdag 19 juli is zijn werk op alle werkdagen te zien bij GJB Art & Frames, de Onderstal 1, Beneden Leeuwen.

Zo realistisch mogelijk

‘Natuur, olieverf en schilderijen’ is de titel van het boek dat Roely Boer heeft gemaakt over zijn werk. In deze uitgave zegt Dick van Heerde onder meer het volgende over zijn manier van werken: ‘Series van zo’n acht schilderijen met verschillende composities. Dat is voor mij de prettigste werkwijze. Ik werk nooit aan één schilderij, maar altijd aan een serie. Het ontstaan van een doek is een heel proces. Vooral de compositie, het plaatsen van de dieren, de lichtval, de omgeving is een kwestie van wikken en wegen, een groeiproces van dagen. De beelden heb ik al geruime tijd in mijn hoofd, soms al vanaf het moment van observeren, van materiaal verzamelen. Niet dat je een schilderachtig kant-en-klaar plaatje voor je ziet dat je zo over kunt nemen. Zulke voltreffers zijn een unicum. Wel proef je de sfeer, zie je beelden hoe je het schilderij op kunt zetten. Voor de composities begin ik met knippen en plakken. Alles wat ik kan vinden, plak ik op vellen papier, schetsen, tekeningen en allerlei details. Die vellen hang ik op in het atelier. Ik probeer de dieren weer te geven zoals ze zijn, zo realistisch mogelijk. En ze moeten corresponderen met het landschap waarin ze leven, met de stenen, de bomen, zand, gras, met alles’.

Olifanten in actie

Hij zet een groep dieren altijd in compositie, anders zit er geen beweging in. Dick van Heerde: ‘Een kudde olifanten in het wild oogt vaak redelijk saai. Ze staan maar wat te staan, lopen soms een stukje, verder is er weinig beweging. Pas als ze op pad gaan of als er gevaar dreigt, is er volop actie. Zo’n inactieve kudde is niet aantrekkelijk om te schilderen en zo’n schilderij boeit ook niet als kijkobject. Mijn manier van een compositie maken is wel vergelijkbaar met de werkwijze van een stilleven schilder. Die groepeert de voorwerpen die hij wil schilderen ook heel zorgvuldig. Met levende dieren is dat wat moeilijk. Mijn atelier is net wat te klein voor een groep olifanten. En cheeta’s voelen zich er ook niet zo prettig…’


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.