20-01-2023 3 min. Rinie van Haren

Expositie Hein en HANZZ bij GJB Art & Frames geopend

Door Rinie van Haren

Het is al direct flink druk na de opening van de expositie Hein en HANZZ die op zondagmiddag 15 januari werd geopend in het bijzijn van de beide kunstenaars, het team van GJB Art & Frames en Jos van Wamel in de hoedanigheid van ambassadeur van de stichting Tim Foundation.

Kunst en lijsten te kust en te keur

De expositie is fraai ingericht en toont vele werken van de Maas en Waalse kunstenaars Hein van Houten en Hans van Kuijk. Het is al direct na de opening flink druk op de eerste verdieping van het pand aan De Onderstal. Janine van Welie –Jennissen, Ruud van Berlo en Maaike Fransen – van Welie ontvangen de vele gasten bovenaan de trap en onder de bezoekers zijn vele bekenden van hen. Maaike geeft uitleg en vertelt over de lijstenmakerij die eigenlijk al 70 jaar de core-business vormt. 'We zitten nu zeven jaar op deze plek aan De Onderstal en hebben voldoende ruimte om naast de lijsten ook kunst te laten zien.' En dan volgt een uitgebreide uitleg over de vele lijsten die op zeer ambachtelijke wijze worden geproduceerd. 'De wijze waarop wij dat doen, gebeurt nog volledig handmatig en is zteeds zeldzamer aan het worden. Wij zijn één van de laatste bedrijven in Nederland met deze werkwijze.'

Het goede doel

Aan de bezoekers wordt niet alleen de expositie tentoongesteld maar vandaag kan ook een kijkje in de spreekwoordelijke keuken geboden. Naast de volle wanden met schilderijen van zeer uiteenlopende items en stijlen zijn vandaag de werken van de twee regionale exposanten te zien. Bovendien zijn beide kunstenaars aan het werk voor het goede doel. Hein en Hans werken aan een schilderij dat geveild zal worden voor de Tim Foundation, een stichting die zich inzet voor onderzoek naar een werkend medicijn tegen stofwisselingsziekten. Jos van Wamel is als ambassadeur al bijna 16 jaar verbonden aan deze stichting. Jos vertelt: ‘Onze Stichting mag al ruim twaalf jaar rekenen op een bijdrage van kunstenaar Hein van Houten. Ik herinner me nog goed dat hij de eerste keer met ons meeging. We bezochten met een auto een aantal bekende Nederlanders, die deze auto mochten bewerken met spuitbussen verf. Hein ging mee om hen te instrueren. Het werd een topdag en sindsdien stelt Hein elk jaar een schilderij beschikbaar om te veilen.' Het golf- en veilingevenement ten bate van de Tinm Foundation vindt dit jaar plaats op 21 juni.

Kunst brengt kleur in je leven

HANZZ

Hans van Kuijk oftewel Hanzz sluit zich dit jaar aan bij dit goede doel en stelt zich voor als creatieve geest, ondernemer, ambachtsman, kunstenmaker en interieur ontwerper. Zijn stijl noemt hij street-art meets quasi realisme. Met spuitbussen, acryl op doek, veelal nat in nat, maar ook in lagen, vele lagen met spuitmallen in alle soorten voorwerpen kan Hans prima uit de voeten. Hij creëert zowel vrij werk als in opdracht.

Hein

De immer goedlachse Hein van Houten uit Maasbommel staat bekend als kunstenaar van kleurrijke stripverhaalachtige creaties die hij op geheel eigen onnavolgbare wijze realiseert. Daarnaast geniet Hein bekendheid als zeer vakkundig grafisch ontwerper. Tijdens de expositie staat Hein gebukt over zijn werk, spuitbus in de ene hand, verfroller in de andere. Erg mooi om deze beide kunstenaars zo gedreven aan het werk te zien.

Elke werkdag toegankelijk

De galerie van GJB Art & Frames aan de Onderstal 1 te Beneden-Leeuwen is tijdens werkdagen geopend van 9 tot 16 uur waar u gewoon vrijblijven zonder afspraak kunt binnenlopen en de expositie en andere kunst kunt bewonderen. Kom ook eens kijken en laat u overtuigen van de filosofie van GJB Art & Frames: Goede kunst is voor iedereen bereikbaar!


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.