15-05-2020 2 min. Rinie van Haren

Gemeente stapt naar de rechter

In maart dienden wij een handhavingsverzoek in bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in verband met de toepassing van granuliet in de plas Over de Maas. Op 23 april ontvingen wij hierop een besluit: de minister ziet geen aanleiding om handhavend op te treden. Mede naar aanleiding van dit besluit hebben wij de minister op 29 april een voorstel gedaan waarin onder meer is verzocht om de toepassing van granuliet in de plas Over de Maas te stoppen. De minister heeft ons op 7 mei laten weten hiermee niet te kunnen instemmen. Wij hebben daarom inmiddels bezwaar gemaakt tegen het besluit van de minister op het handhavingsverzoek. Ook dienden wij een verzoek om voorlopige voorziening in. Het bezwaarschrift en verzoek om voorlopige voorziening kunt u downloaden via deze link.

Wij maken ons zorgen

Wij zijn bezorgd over de toepassing van granuliet, gelet op de mogelijk negatieve effecten op mens, milieu en ecologie en streven naar een betrouwbaar en evenwichtig beeld over de milieu-hygiënische kwaliteit van granuliet en de besluitvorming over de toepassing ervan in de plas Over de Maas. Wij zijn er nog niet van overtuigd dat er geen sprake is van overtreding van wet- en regelgeving bij de toepassing van granuliet. Er zijn veel vragen gerezen over de toepassing van granuliet als grond voor het verondiepen van een plas op basis van het Besluit bodemkwaliteit (Bbk), het certificeringsproces en de milieuhygiënische kwaliteit van granuliet. Tegelijkertijd worden de werkzaamheden ter plaatse nog steeds in een hoog tempo uitgevoerd. Er worden scheepsladingen materiaal verwerkt. Deze werkzaamheden hebben een onomkeerbaar karakter. Bovendien zijn er mogelijk risico's voor de volksgezondheid.

Het belang van de gemeente

Voor de gemeente is vooral belangrijk dat het toe te passen materiaal duurzaam een bodemfunctie kan vervullen. Als toekomstig eigenaar van de plas hebben wij ook een concreet economisch belang. Wij draaien op voor de kosten van de mogelijke sanering van het mogelijk illegaal gestorte granuliet, voor zover dit überhaupt praktisch en financieel mogelijk zou zijn. Ook kunnen wij als toekomstig eigenaar worden aangesproken op de verontreiniging, met alle financiële gevolgen van dien.

Tot slot

De juridische stappen die wij nu zetten dragen bij aan het doel om een betrouwbaar en evenwichtig beeld te krijgen over de milieuhygiënische kwaliteit van granuliet en de besluitvorming over de toepassing ervan in de plas Over de Maas. Hiermee komen wij op voor de belangen van de gemeente.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.