17-11-2023 2 min. Rinie van Haren

Gemeentehuis kleurt blauw voor de rechten van kinderen

Beneden-Leeuwen - Op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november kleurt het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen blauw. Rond deze dag staan we wereldwijd stil bij de rechten van kinderen. Ook in West Maas en Waal willen we de aandacht richten op de kinderrechten.

Geef ieder kind een stem

Op veel plaatsen in Nederland vestigt UNICEF de aandacht op het belang van kinderrechten door prominente gebouwen in blauw licht te zetten. Kinderen hebben rechten en moeten gehoord te worden. Die boodschap staat centraal in de maand november, rond de Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november.

Aandacht voor kinderrechten

“Kinderen mogen niet stemmen, maar hebben wel het recht om gehoord te worden” zegt wethouder Rob Reuvers. Hij vervolgt: “De gemeente werkt hard aan de uitvoering van het Kinderrechtenverdrag. Om meer bekendheid te geven aan de kinderrechten kleurt het gemeentehuis daarom blauw op 20 november. Ook zal er van 20 tot en met 24 november in de hal van het gemeentehuis een tentoonstelling staan over kinderrechten. U kunt daar zelf aangeven met welk kinderrecht de overheid verder aan de slag moet.”

Blauwe gebouwen

Over de hele wereld worden gebouwen blauw verlicht. In de afgelopen jaren gebeurde dat onder meer bij het Sydney Opera House, de Eiffeltoren in Parijs, de Akropolis in Athene, het Vredespaleis in Den Haag, het Empire State Building in New York en nog veel meer. In Nederland zullen op verschillende plekken bruggen, theaters en andere prominente plaatsen blauw kleuren. In Beneden-Leeuwen kleuren we het gemeentehuis blauw.

Veilig en gezond opgroeien

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het VN-kinderrechtenverdrag aan. Dat gaat over alles waar kinderen in hun leven mee te maken kunnen krijgen. Denk aan onderwijs, voeding, wonen, gezondheid en familie. Maar ook aan mishandeling, kinderarbeid, oorlog en bescherming. Hoewel bijna 200 landen wereldwijd het kinderrechtenverdrag ondertekenden, worden nog altijd veel rechten van kinderen geschonden. Tot op de dag van vandaag wordt het bewijs pijnlijk zichtbaar door het toenemende geweld in oorlogen waar kinderen niet om hebben gevraagd, maar wel de dupe van zijn.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.