24-07-2020 7 min. Rinie van Haren

Goed je te zien, fijn dat je ons helpt – deel 10

Door Rinie van Haren

Ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen is de campagne 'Goed je te zien, fijn dat je ons helpt' gestart, waarbij enerzijds de enorme waardering wordt uitgesproken naar de consument die lokaal inkopen blijft doen en anderzijds een beeld geeft van een aantal ondernemers, hun vakgebied, specialisme en passie voor het vak. Bestuur en leden van Verrassend Leeuwen zijn trots op het variabele aanbod aan producten en diensten en het is zeker daarom dat alle leden deze campagne warm ondersteunen. Vandaag deel 10 van een wekelijkse serie interviews met een aantal gepassioneerde ondernemers zich dagelijks inzetten voor de consumenten van heel de regio.

Voorstellen

Op bezoek bij Bertie Vogel van De Beddenstunt en Sander Banken van Brandschoon valt de grote verscheidenheid op onder ondernemers. Bertie toont zich de doorgewinterde vakkundige marktkoopman met een koffer vol mensenkennis en Sander is de bedachtzame en technische vakspecialist op het gebied van brandpreventie en brandbestrijding. In de ruim opgezette beddenspeciaalzaak aan de Zijveld is Bertie Vogel voortdurend in de weer. ‘Stilzitten kan ik niet. Ik ben 7 dagen per week bezig met de zaak. Het zit me in de genen.’ Hij gebruikt zijn handen voortdurend en in de spraakwaterval die volgt vertelt Bertie over zijn jeugd, zijn handelsdrift en over het auto-ongeluk dat zijn verdere leven een onverwachte draai gaf. ‘Ik zou metselaar worden. Op de ambachtsschool heb ik deelgenomen aan de Beroepenmanifestatie en wist de Zilveren Troffel te bemachtigen.’ De trots leeft voor even weer op. ‘Ik moest de militaire dienstplicht gaan vervullen. Ik zat op een gegeven moment bij een dienstkameraad in de auto toen we een ongeluk kregen.’ Hij wordt even stil en wijst naar zijn rechteroog. ‘Daar zit niets meer in.’ Nooit zat hij bij de pakken neer en ontwikkelde zijn zichtvermogen zodanig dat dit nooit een groot obstakel voor hem is geweest.’ Zijn dochter heeft nu de zaak Woonidee in Veen waar hij in 1994 mee startte, zijn zoon werkt internationaal en zit in handel in interieur voor de jachtenbouw. ‘Allebei in de handel’, lacht Bertie. In gesprek met Sander Banken wordt al snel duidelijk waar zijn hart vol van is. Veiligheid en behoedzaamheid onder de paraplu van brandpreventie vormen het hoofdbestanddeel van zijn onderneming, die hij samen met zijn onafscheidelijke vader runt. Veertig jaar geleden was Tontje de grondlegger van Brandschoon en begon de onderneming als schoorsteenveegbedrijf, wat meteen ook de naam verklaart. Zeven jaar later ging het bedrijf verder met het vullen, controleren en onderhouden van brandblussers. ‘Alle blussers vullen we zelf. De blusser gaan gegarandeerd 20 jaar mee. Elk jaar onderhouden we de geplaatste blussers en brandslanghaspels op locatie en zijn hiervoor dan ook KIWA / CCV / REOB 5.0 a-b en ILT(scheepvaart)gecertificeerd en erkend,’ legt Sander uit. (lees verder onder de foto)

Tontje en Sander Banken, vader en zoon vormen ook zakelijk een geweldig duo. Foto: Bas Driessen Fotografie

Vrije tijd

Als er al wat vrije tijd over is dan is Bertie te vinden op sportpark De Vliert in Den Bosch waar hij al 57 jaar lid is van voetbalvereniging BVV. ‘Ik ben nog altijd KNVB scheidsrechter en fluit regelmatig jeugdelftallen of veteranen. Nu niet natuurlijk, vanwege corona, maar als het weer kan ben ik van de partij. Er wordt onder de jeugd wel eens gelachen om die scheidsrechter met één oog, maar misschien zie ik wel meer dan iemand met twee ogen’, lacht Bertie. Vrije tijd is spaarzaam bij Sander. Die gaat voor een deel op aan zijn inzet voor de brandweer. ‘Ik ben de derde generatie brandweerman in onze familie’, vertelt Sander, die daar vorig jaar zijn zilveren jubileum mee vierde, met een schittering in zijn ogen. Of die fakkel ooit wordt overgedragen aan de vierde generatie is nog gissen. ‘We hebben drie geweldige dochters, van 16, 14 en 10. Die hebben nog geen keus gemaakt.’ Maar als de jongste dochter even in de zaak is, vertelt ze meteen over die mooie spreekbeurt die ze op school heeft gehouden over brandpreventie. Is er dan toch een spreekwoordelijk vonkje overgespat? De oudste dochter was onlangs nog op de regionale nieuwszender RN7 omdat ze cum laude is geslaagd voor VMBO basis op Drutense Pax Christi College. De corona-omstandigheden hadden de positieve bijwerking dat Sander juist nu wat meer tijd heeft kunnen vrijmaken voor zijn gezin. ‘Dat is erg goed bevallen en was een positieve bijdrage aan wat de afgelopen periode naast veel ellende ook heeft gebracht.’

Koopmanschap is vakmanschap

Na 35 jaar koopman op vele markten begon Bertie met stuntwinkels in bedden, bedtextiel en aanverwante artikelen. ‘Ik ben gestopt toen in Amerika die vliegtuigen in dat flatgebouw vlogen (11 september 2001, red.) Ik had winkels in Amsterdam, Zoetermeer, Veenendaal, noem maar op. Ik kwam in 2013 in Wamel aan de Grachtstraat terecht. Na vijf jaar verhuisde ik naar de Veesteeg en nu zit ik alweer 6 jaar hier.’ In de ruime showroom van liefst 750 m2 kan de klant naar hartenlust winkelen, iets wat in de Veesteeg niet echt mogelijk was. ‘Ik kan hier veel meer van ons assortiment laten zien. Ik heb hier van alles staan. Van het goedkoopste bed tot de meest luxe boxsprings. Voor elke klant staat hier een bed en een matras naar wens’, vertelt Bertie alsof hij tijdens het interview aan het verkopen is. ‘Snelheid is ook belangrijk. Vanwege de coronamaatregelen moest een bevriende relatie die een uitzendbureau heeft mensen op een andere manier huisvesten en hij moest snel matrassen geleverd hebben. Dat heb ik diezelfde dag nog geregeld. Zo moet dat’, is de overtuiging van de beddenspecialist. Bertie is erg tevreden met de huidige locatie. ‘Adverteren? Ach, je moet af en toe wel. Ik heb liever dat de mensen doorkleppen dat ze tevreden zijn. Zoals in de tijd van de Batavieren gewoon was. Dat is de beste reclame die je kunt hebben.’ Een belangrijke activiteit van Sander Banken is het controleren, vullen en onderhouden van brandblussers en haspels. Sander legt uit: ‘Eens in de 5 jaar wordt de schuimblusser helemaal leeg gemaakt en wordt deze in de meeste gevallen voorzien van het unieke Cold schuim dat als belangrijke eigenschap de temperatuur in de brandhaard in korte tijd razendsnel kan verlagen waardoor branden snel bestreden kunnen worden. Bovendien is de vulling biologisch afbreekbaar en kan het zelfs elektrabranden, vetbranden en lithium accubranden bestrijden. Het voordeel van zelf vullen is dat ik zeker weet dat elk onderdeel nauwkeurig is nagekeken, zodat een weigering bij nood bij voorkeur uitgesloten is.’ (lees verder onder de foto)

Bertie Vogel in zijn fraai ingerichte showroom met veel keus in slaapcomfort. Foto: Bas Driessen Fotografie

Handelen

Bertie toont zich recht door zee en gelooft niet in flauwekul. ‘Een antisnurkkussen? Ik geloof er niet in. Je moet realistisch zijn, een klant heeft het meteen door als hem of haar iets op de mouw gespeld wordt. Eerlijk handel drijven, dat is waar ik voor sta.’ Tussendoor helpt Bertie een klant bij de aankoop aan een tafelzeil. Bij het afrekenen rekent hij een naar beneden afgeronde prijs. De klant kijkt verbaasd en Bertie maakt een afwimpelend gebaar. ‘Is goed zo.’ De klant verlaat verrast de winkel. ‘Kijk, zo doe je dat. Een tevreden klant die misschien de volgende keer terugkomt als ze een bed nodig heeft. Elke klant is voor mij even belangrijk. Die hier een tientje investeert, is net zo belangrijk als die voor duizenden euro’s koopt. Iedereen in zijn waarde laten.’ Brandschoon heeft in de coronatijd eerst een stapje terug moeten doen. ‘Inmiddels kunnen we bij alle bedrijven weer brandblussers onderhouden en hervullen. Soms staan ze al buiten, zo niet dan gaan we zorgvuldig te werk. Handschoenen aan, geen koffie drinken bij bedrijven en afstand bewaren. De meeste mensen tonen veel begrip. Het verzorgen van EHBO lessen en BHV ligt nog stil. Misschien dat we in september kunnen starten maar ik wil volledig overtuigd zijn van een veilige werkomgeving voor de cursisten en voor onszelf’, zo klinkt Sander overtuigend. De intussen vrijgekomen tijd gebruikte Sander om de nieuwe bedrijfsbus, een zeer complete mobiele werkplaats, zorgvuldig in te richten.

Ambities

‘Vooral zo blijven doorgaan’, is wat Bertie zich voorhoudt. Hij heeft graag mensen om zich heen en bedrijft de handel als was hij nog altijd marktkoopman. Ook Sander is duidelijk over zijn ambities. ‘We hoeven niet hard te groeien, willen vooral de klantenkring van kwaliteit en service blijven bedienen op het huidige niveau. Producten leveren met een maximale levensduur en milieubewust en duurzaam werken.’ Daarbij maakt Sander zich wel zorgen over bedrijven die momenteel in moeilijk vaarwater zitten. ‘Volgend jaar zal het mogelijk drukker worden. Per 2022 moet elke woning voorzien van brandmelders. Er worden campagnes gevoerd en dat betekent voor ons meer werk.’

Teams

Iwan en Kasper zijn twee gouden krachten voor hem. Die jongens liepen al bij me in de Veesteeg toen ze van de lagere school kwamen. Nu zijn het grote knapen maar ze doen alles voor me. ‘Met jongeren omgaan heb ik altijd goed gekund. Misschien komt dat door voetbal en mijn rol als scheidsrechter. Ik ga graag met de jeugd om en weet hoe ik ze moet benaderen. Je vangt meer vliegen met honing dan met azijn,’ lacht Bertie. Sander werkt graag met zijn vader. Tontje is vooral in de werkplaats te vinden en gebruikt zijn deskundigheid en vakmanschap voor allerlei hand- en spandiensten. ‘Een onmisbare kracht’, zo ervaart Sander die zich bezighoudt met de bedrijfsbezoeken, de cursussen en de bedrijfsvoering.

Meer weten over de genoemde bedrijven?

www.brandschoon.info www.debeddenstunt.nl www.verrassendleeuwen.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.