05-06-2020 6 minuten Rinie van Haren

Goed je te zien, fijn dat je ons helpt – deel 3

Door Rinie van Haren


Ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen is de campagne 'Goed je te zien, fijn dat je ons helpt' gestart, waarbij enerzijds de enorme waardering wordt uitgesproken naar de consument die lokaal inkopen blijft doen en anderzijds een beeld geeft van een aantal ondernemers, hun vakgebied, specialisme en passie voor het vak. Bestuur en leden van Verrassend Leeuwen zijn trots op het variabele aanbod aan producten en diensten en het is zeker daarom dat alle leden deze campagne warm ondersteunen. Vandaag deel 3 van een wekelijkse serie interviews met een aantal gepassioneerde ondernemers zich dagelijks inzetten voor de consumenten van heel de regio.


Droom


Voor deze aflevering brachten we een bezoek aan Schiks Hoortechniek en Charlene Lingerie by Ingrid, twee totaal verschillende zaken, bij de een gaat het hoofdzakelijk om horen, bij de ander om kijken. ‘Het is alweer zo’n 9 jaar geleden. Ik had een webshop in lingerie in het hogere segment en stond ook op tal van grote beurzen, onder andere van Libelle en Margriet. Toch ontbrak er iets. De beleving om fysiek en actief verkoop te bedrijven en klanten direct te kunnen spreken en helpen. De wens om ooit een lingeriezaak te hebben bleef onderhuids kriebelen.’ Aan het woord is de Dreumelse Ingrid van Gelder, die inmiddels met haar gezin naar Beneden-Leeuwen is verhuisd. ‘Toen de vorige eigenaresse Wella Coppes in april 2018 kenbaar maakte op zoek te zijn naar een overnamekandidaat, wist ik zeker dat ik deze kans niet voorbij wilde laten gaan. Wella en ik hadden beiden een goed gevoel bij deze overname en een langgekoesterde droom ging in vervulling.’ (lees verder onder de foto)Ingrid is maar wat trots op haar zaak en fraaie collecties. Foto: Bas Driessen


Opwaarts


Schiks Hoortechniek kent al een veel langere historie en is inmiddels een gevestigde naam in de wijde regio. Carla Schiks heeft al tientallen jaren ervaring en ook haar man Corné is al heel wat jaren actief in de zaak als professioneel vakaudiciën. Nadat Carla vele jaren actief was in het shop-in-shop concept, koos zij er samen met Corné voor een eigen pand te gaan betrekken. In september 2012 openden zij hun eigen hoorwinkel aan de Zandstraat (ingang Beatrixstraat). Het klantenbestand groeide in het 12,5 jarig bestaan – dat onlangs stilzwijgend is gepasseerd - flink tot er in maart een kink in de kabel kwam. Ook Schiks Hoortechniek kwam door de gedwongen maatregelen rond het coronavirus stil te liggen. Voor Ingrid kwam die periode zeker ook ongelegen. ‘Ik had nog niet veel vlees op de botten sinds de start in 2018. De openingstijden werden flink ingekort en de lingeriezaak ging regelmatig open op afspraak of om bestellingen te laten afhalen.’


Leerproces


In de vorige afleveringen lazen we over vernieuwingen en leerprocessen bij ondernemers in de coronatijd. Hoe was dat bij Schiks Hoortechniek? Corné legt uit: ‘Er was al enkele jaren de mogelijkheid om van een aantal hoortoestellen op afstand te kunnen uitregelen waarbij de telefoon eigenlijk de streamer is tussen de computer en het hoortoestel van de klant. Daar maakten we tot maart niet zoveel gebruik van maar de afgelopen maanden is die techniek in een stroomversnelling gekomen. We werken met een doelgroep die niet graag van huis ging de afgelopen maanden. Dan zijn videobellen en afstellen op afstand dankbare technieken.’ In nauw overleg met de brancheorganisatie zijn de noodzakelijke veiligheidsvoorschriften nu doorgevoerd zodat op een veilige wijze mensen weer kunnen binnenlopen en ook het team van medewerkers hun werk veilig kunnen uitvoeren.
Ook Ingrid heeft niet stilgezeten en heeft de afgelopen periode een webshop ingericht. ‘Deze webshop geeft met mooi beeldmateriaal goed weer wat er onder andere allemaal in de winkel hangt en heeft hierdoor meer toegevoegde waarde dan het alleen via de webshop verkopen van artikelen. Iedere week komen er nieuwe items bij en ik hoop dat geïnteresseerden zich door deze mooie foto’s uitgenodigd voelen om naar de winkel te komen zodat ik mijn aanvullend advies en service kan bieden. Uiteindelijk zijn mooie foto’s alleen niet voldoende en is de juiste pasvorm en model het succes voor een tevreden klant. Als je ondernemer bent, moet je in oplossingen denken en daar naar handelen. Dat vraagt creativiteit en je kunt niet afwachten. Je moet innovatief zijn en kansen pakken,’ zo meent Ingrid. Ook in de lingeriezaak zijn maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. Haar ogen glinsteren als ze gepassioneerd vertelt over haar lingeriezaak. Deze vrouw zit absoluut helemaal op haar plek in deze mooi en overzichtelijk ingerichte winkel in het hart van het dorp.


Toekomst


Bij Schiks Hoortechniek is iedereen van harte welkom om zijn of haar gehoor te laten testen, ongeacht bij welke zorgverzekeraar men is aangesloten. ‘Het is opvallend dat de doelgroep zich verjongt. Kregen we voorheen voornamelijk senioren binnen, nu komen steeds meer jonge senioren - vanaf de vijftig - naar ons toe. Zij moeten steeds langer werken en willen tot aan hun pensioen zonder problemen vergaderingen actief kunnen bijwonen, lezingen kunnen volgen en goed kunnen luisteren zonder daarvoor extra inspanningen te hoeven doen. Het verwachtingspatroon van de werkgever voor prestaties en resultaten van werknemers ligt nu ook hoger. Dan is een goed functionerend gehoor onontbeerlijk,’ aldus Corné die zijn slogan ‘Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig’ elke dag uitdraagt. Over wat de toekomstwensen zijn voor Schiks Hoortechniek, heeft Corné vooral een niet-commerciële gedachte. Samen met het hele team – Ymke Venema werkt in het filiaal Vianen (Utrecht), Janneke Leenders, Nancy Groos en Corné Schiks treft u aan in Beneden-Leeuwen – hoopt Corné vooral met veel plezier en in goede gezondheid te kunnen blijven werken.
Ingrid is maar wat blij met de hulp van de vorige eigenaresse Wella. ‘Zij staat me nog altijd bij met raad en daad en gaat vaak mee om inkopen te doen bij de groothandel. Er is aan het concept dat Wella heeft ingevoerd niet veel veranderd. Dat was ook helemaal niet nodig. Wel is er wat meer voorraad van meerdere merken in grotere maten, daar is veel vraag naar. ‘ Voordat Ingrid startte met Charlene Lingerie was ze werkzaam als office-manager en werkte ze 3,5 dag per week. ‘Dat is nu wel anders, maar ik zie dit ook niet als mijn werk, dus is het helemaal niet zwaar’, glundert Ingrid, die aangeeft dat ze best nog wil groeien met haar zaak. (lees verder onder de foto)Janneke Leenders en Corné Schiks vormen een deel van het team van Schiks Hoortechniek. Foto: Bas Driessen


Winkelgebied


Bij Schiks Hoortechniek zijn ze niet zo betrokken bij de voorgenomen herinrichting van het winkelgebied. ‘We vallen er eigenlijk net buiten. Twee jaar geleden hebben we al een grote verandering doorgemaakt toen de Beatrixstraat is aangepakt. Voldoende parkeerplaatsen is belangrijk voor een winkelgebied. Hier voor onze zaak staat het regelmatig vol waardoor onze klanten niet dichtbij kunnen parkeren.’ De lingeriezaak ligt aan het Dorpsplein waar veel parkeerplaatsen zijn. ‘Een groot pluspunt dat bezoekers aan ons winkelcentrum gratis kunnen parkeren. Ik hoop wel dat er bij de herinrichting ook goed wordt gekeken naar het rioolstelsel. Bij droge periodes kan het hier in de omgeving behoorlijk stinken.’ De campagne die door Verrassend Leeuwen wordt gehouden wordt door beide zaken toegejuicht. ‘Het doet ons goed dat zoveel inwoners lokaal blijven shoppen. Interesse blijven tonen voor elkaar, daar wordt iedereen blij van’, zo besluit Ingrid.


Voor meer informatie:
www.schikshoortechniek.nl
www.charlene-lingerie.nl
Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.