06-10-2023 1 min. Rinie van Haren

Helmantel expositie bij GJB

Op zondag 24 september 2023 opent GJB een expositie met werk van Henk Helmantel. Naast verschillende reproducties zijn er ook - en dat is bijzonder - enkele originele schilderijen te zien. Helmantel (1945) is heel bekend geworden met zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. De expositie duurt tot en met 17 november 2023.

Kerkinterieurs

In de stillevens en kerkinterieurs van Henk Helmantel is de invloed van de zeventiende-eeuwse schilderkunst duidelijk aanwezig, vooral van Rembrandt en van Vermeer wat betreft de lichtbehandeling. Ook latere meesters als Floris Venster, Dick Ket en Mondriaan zijn van grote betekenis geweest. Zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn beleving van schepping en cultuur.

Stillevens

Voor het schilderen van stillevens kiest hij eenvoudige gebruiksvoorwerpen uit diverse culturen, maar ook groente en fruit als appels, peren, tomaten, witlof, uien, granaatappels en druiven. De voorwerpen zijn zo neergezet, dat er een evenwichtige compositie van vormen en kleuren ontstaat, terwijl helder licht van rechts valt. Helmantel is een figuratieve schilder die zijn voorwerpen en interieurs heel realistisch weergeeft. Ze zijn meestal oud, gebruikt en soms bijna versleten. Ondanks het gehavende uiterlijk van de objecten vormt het stilleven een beeld dat schoonheid, rust en evenwicht uitstraalt.

Op alle werkdagen te zien bij GJB Art & Frames
De Onderstal 1, Beneden Leeuwen.
De galerie is op werkdagen geopend van 9.00 t/m 16.00 uur.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.