07-08-2020 2 min. Rinie van Haren

Het geheim van Dericks en Geldens

De oude steenfabriek in het naburige Druten kent een rijke historie die niet alleen regionaal maar ook landelijk van betekenis is geweest. Nog altijd zijn er gevels in Maas en Waal te bewonderen waarin de bakstenen zijn te bewonderen die werden voorzien van een laagje metaalglazuur. Jaap van der Veen, vicevoorzitter van Streekmuseum Tweestromenland, schreef er een uitgebreid verhaal over welke in drie delen zal verschijnen op Blik op Beneden-Leeuwen. Deze week het laatste deel.

Deel 3 – Zilver, goud en lood

Door Jaap van der Veen

Op 26 april 1930 werd Jan van den Hoff als raadslid door de voorzitter van het College van de gemeente Druten toegesproken vanwege zijn 50-jarig jubileum bij Dericks en Geldens. Op 28 augustus kreeg hij van koningin Wilhelmina voor zijn verdiensten een Koninklijke onderscheiding in zilver. Bij zijn 50-jarig dienstverband kreeg hij van de koningin op 12 maart 1930 dezelfde onderscheiding nogmaals; nu in goud. Op 5 juni 1933 sterft hij aan de ziekte waaraan de meeste mensen in zijn branche stierven; loodvergiftiging. Na zijn dood werd zijn weduwe benaderd door de gemeente Druten met de vraag: Wij willen een straat naar uw man vernoemen: welke kiest u: (wat wij nu noemen) de Mr. Van Coothstraat of het Jan van den Hoff straatje. Zij koos voor de laatste omdat Jan daar iedere zondag doorliep op weg naar de kerk.(7) (de tekst gaat verder onder de foto)

Wat de invloed van Cuypers is in dit proces is moeilijk vast te stellen. Cuypers kan Dericks en Geldens hebben gestimuleerd tot het maken van geglazuurde bakstenen, dakpannen en sierbouwproducten.

Het geheim

De samenstelling van het glazuur werd beschouwd als hét geheim van de fabriek. Zo is de samenstelling van het grondmateriaal van de Haagse Plateelbakkerij Rozenburg na meer dan 100 jaar nog steeds geheim. Dat geldt ook nog voor het geheim van Dericks en Geldens. Het museum Tweestromenland kreeg in 2000 het receptenboekje met de samenstelling van het glazuur van Dericks en Geldens van de dochter van Jan van den Hoff, mevrouw J. van den Hoff-Oosterhout in bruikleen onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het boekje terug moet als het museum ophoudt te bestaan.

Gelukkig gaat dat laatste niet gebeuren.

Notities bij deze tekst: (7) Mededeling van de kleindochter; mevrouw Willemien Zondag- van den Hoff

Jan van den Hoff

Het Bondsgebouw aan de Kattenburg in Druten doet nog altijd dienst als verenigingsgebouw.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.