05-07-2024 4 min. Rinie van Haren

Voor één dag het grootste orkest van Maas en Waal

Waar orkesten in de regio de laatste jaren zijn geslonken of zelfs gefuseerd, was in Beneden-Leeuwen bij muziekvereniging Koning Willem III voor één dag het tegendeel een feit.

Door Rinie van Haren

Het jubileumjaar van muziekvereniging Koning Willem III begon dit jaar met een prachtig concert waarbij filmmuziek centraal stond. Na afloop van dat geslaagde muziekfeestje werd het idee geopperd om het grootste orkest van Maas en Waal samen te stellen. Een idee dat serieus werd opgepakt. Voorzitter Harold van Gelder: 'We hadden geen hoge verwachtingen. we zouden al blij zijn met 20 aanmeldingen.'

Maar dat liep anders. Het werden er al snel meer. Oud-leden, maar ook diverse leden van andere verenigingen uit de regio meldden zich aan. Het grootste orkest van Maas en Waal werd dan ook al snel bewaarheid en gekscherend werd er al gezegd dat er meer mensen op het podium zouden zitten dan er in de zaal zouden kunnen. Liefst 83 muzikanten bezetten samen het grootste orkest in de 150-jarige geschiedenis van Lauwwe, al was het dan maar voor één dag.

Het programma op zondag 30 juni bestond uit het samenkomen vanaf 10 uur en vervolgens het eerste deel van de repetitie. Na de gezellige lunchpauze, die ook wel het karakter van een reünie had, begon het tweede deel van de repetitie. Om 14.30 uur konden de muzikanten even 'uitblazen' en kwam het publiek binnenstromen. De voorzitter heette om 15 uur de volle zaal welkom en vertelde verheugd te zijn op de grote opkomst van muzikanten én van publiek.

Het opleidingsorkest Noot-uitgang kreeg de eer het spits af te bijten en mocht de vorderingen laten horen die dit jaar door de jeugdige muzikanten zijn gemaakt. Alleen maar jeugdige muzikanten? Nee, ook een volwassen muzikant heeft op rijpe leeftijd besloten een instrument ter hand te nemen en blies zijn partijtje keurig mee. Met het openingsnummer Happy wisten de jonge muzikanten het publiek al op te warmen, maar dat lukte nog veel beter met het populaire Songfestivalnummer EuroPaPa van Joost Klein als toetje. Het nummer werd met verve gebracht en niemand kon dan ook nog langer stilzitten.
Daarna was het de beurt aan het grootste orkest. Een indrukwekkende setting die zelden eerder in deze samenstelling te zien was. Of het moet die ene keer in 1997 geweest zijn toen de toenmalige koningin Beatrix een bezoek bracht aan Beneden-Leeuwen en liefst drie orkesten (Dreumel, Alphen en Beneden-Leeuwen) gezamenlijk een optreden verzorgden.

Met het nummer Hymn of Friendship van componist Michel van Delft werd het concert geopend. 'Een toepasselijke titel voor dit eerste nummer nu er zoveel muzikanten uit verschillende verenigingen bijeen zijn', lichtte dirigent Herman van Teffelen toe. Dit nummer heeft voor Koning Willem III altijd nog een bijzondere betekenis. Deze complete partiture is in juli 1981 geschonken door de toenmalig scheidende dirigent Wim Jongen tijdens het jubileumconcert die een nieuwe functie had aanvaard bij de Johan Willem Frisokapel in Assen.

Dirigent Herman van Teffelen wist het grootste orkest prima in toom te houden en de prachtige passages die dit muziekstuk in zich heeft kwamen prima tot uiting. Bij het volgende muziekstuk La Storia van Jacob de Haan zij de rollen voor één keer omgekeerd. Waar normaal eerst een film wordt gemaakt en er vervolgns muziek bij wordt gecomponeerd, heeft Jacob de Haan ditmaal La Storia geschreven met de bedoeling om het publiek zelf een verhaal te bedenken bij het beluisteren van dit prachtige muziekstuk. Het grootste orkest liet zich ook hier op voortreffelijke wijze horen. Het nummer Oregon van Jacob de Haan kende een onrustige passage in het snelle deel maar het orkest raakte het spoor van deze snelle trein door de Amerikaanse staat niet bijster.

Een selectie uit het repertoire van de Britse band Coldplay bracht herkenbare klanken in de Rosmolen. En met het oude nummer D'r zit muziek in van het Leeuwense Lions Kwartet werd een verrassend toetje geserveerd. Voorzitter Harold van Gelder daagde de muzikanten van andere vereniging uit om dit nieuwe initiatief ook bij hun vereniging in een later stadium eens op te pakken. Na de laatste vrolijke klanken werd in de Rosmolen het reüniesfeertje voortgezet onder bezichtiging van een mini-expositie en bleef het nog lang gezellig.

Op zaterdag 9 november volgt nog een jubileumactiviteit. Houd daarvoor de website www.hkw3.nl in de gaten en de facebookpagina.

Jubileumboek

In oktober 2014 werd het boek 'Met de muziek mee door Leeuwen' gepresenteerd, geschreven door Rinie van Haren. Een boek met tal van historische feiten en gebeurtenissen, rijk geïllustreerd met ruim 150 foto's. Voor leden en oud-leden een echte aanrader, voor iedeereen die geïnteresseerd is in de historie van Maas en Waal een prachtige aanvulling, met 140 jaar Leeuwense muziekgeschiedenis die zich afspeelde in diverse decors. Het boek is verkrijgbaar via secretariaat@hkw3.nl

Foto's: Markeon


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.