30-04-2021 4 min. Rinie van Haren

Holistic Flow geeft uitleg over mandala tekenen

Geschreven door Marianne van Leeuwen

Mandala

Als een spinnenweb vangt een mandala jouw talloze ervaringen, gedachten, ideeën en overtuigingen in een verenigd stuk en elk klein onderdeel ondersteunt het geheel. En iedere tekening die je maakt is als een kleine druppel op de oppervlakte van de kalme of onrustige oceaan die in je kern zit.

Mandala tekenen

Het woord mandala betekent letterlijk vertaald “cirkel” en het wordt vaak gezien als een magische cirkel. Een cirkel heeft geen begin en geen eind. Het woord mandala komt uit een oud-Indische taal, het Sanskriet.

Een mandala tekenen is niet zomaar een tekening maken die “toevallig” plaats vind in een cirkel. De mandala en ook die cirkel eromheen hebben wel degelijk een betekenis. De cirkel als oervorm heeft zeggingskracht betreffende ruimte. De cirkel staat model voor iedere levensvorm met haar zichtbaar of onzichtbare centrum waar zich de karakteristieke eigenschappen bevinden, de ruimte waar die eigenschappen tot uiting kunnen komen. Je begint namelijk altijd vanuit de kern, net als jij als mens zou mogen doen. Naar je kern!

De mandala bestaat uit drie onderdelen.

  1. De stip in het midden, de cel of de kern, is “voor het begin en na het einde” van alles. Het is het zaad, de plek buiten de tijd, de stilte het ongevormde, de liefde en het licht.
  2. De cirkel, de rand, is de begrenzing van het geheel. Buiten die grens is iets anders, dat ook weer een eigen centrum heeft.
  3. De binnenruimte is de plek waar alle veranderingen en bewegingen plaatsvinden in tijd. Als voorbeeld: elke willekeurige dag vormt een mandala op zich, waarbij de klok het tastbare gegeven is die de ordening van de dag aan ons duidelijk maakt.

En zo kun je ook de mandala zien als je deze gaat tekenen.
• Jouw kern
• Jouw veranderingen, je speelruimte
• Jouw grenzen, jouw comfortzone; je kunt er voor kiezen om binnen de grenzen te blijven en alles laten zoals het is, of je stapt buiten de cirkel en je gaat groeien

Tekenen is niks anders dan het uitbeelden van taal / communicatie op papier. Communiceren met jezelf of naar de buitenwereld. Je wilt iets laten zien, je brengt hiermee communicatie op gang. In het dagelijkse leven kom je ook regelmatig communicatie tegen in mandala vorm. Denk hierbij maar eens aan de tekens op verkeersborden. De pijlen wijzen jou een richting uit.

En als je om je heen kijkt in de natuur of naar gebouwen, dan zul je ontdekken dat je deze vorm ook steeds weer tegen komt. Denk maar eens aan de planeten om ons heen, onze eigen aarde, of aan de vorm van allerlei verschillende bloemen en bladeren. Kijk de volgende keer, bij een wandeling, maar eens goed om je heen en bekijk de natuur met andere ogen.

Een zelfgemaakt mandala is dus het symbool van de totale psyche van de ,mens. Wanneer je mandala’s tekent kun je goed in contact komen met jezelf jouw kern, en daardoor innerlijke processen op gang te brengen. Het is mogelijk om je op deze manier os te maken van oude patronen en denkbeelden.
Een mandala tekenen kan een helende werking en creatieve ontwikkeling voor jezelf betekenen. Het kleuren van de mandala’s maakt dat je rustiger wordt. En help het je groeien en je binnenste zelf te vinden.

Het tekenen van een mandala geeft je energie

• Het laat je anders naar dingen kijken
• Het geeft je inzichten
• Prikkelt je intuïtie
• Het versterkt je wilskracht
• Het versterkt je daadkracht
• Leert je te genieten en te ontvangen
• Het helpt je om los te laten
• Het geeft je rust
• Tekenen is een innerlijk proces
• Dus waarom zou je niet gaan tekenen?

== Durf jij terug te gaan naar je kern? ==

Volgende week een beknopte uitleg over de holistische visie van brandend gevoel in de benen. Tot dan.

Warme groet, Marianne

  • Holistisch Energetisch Therapeut (o.a. Reiki behandelingen en Kreatieve Therapie)
  • Holistische masseur (met als specialisatie Reuma, Oncologie en Trauma massage)
  • Holistische voedings- en beweegcoach
  • Mind-Walk® Master Trainer

Praktijk: Coach Marianne / Holistic Flow
Bikkelen 2a
6658 AS, Beneden-Leeuwen
W: www.holisticflow.nl
E: holisticflow@outlook.com
T: 06-50280832


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.