04-03-2022 2 min. Rinie van Haren

Hosmolenbal verdringt nu corona in plaats van andersom

Door Rinie van Haren

Al vroeg in de avond loopt de residentie van carnavalsvereniging De Braoiers vol met carnavalsvierders, die maar wat graag de start willen meemaken van vier zotte dagen. Het is tevens een doorstart van het sociale en maatschappelijke leven zoals we dat gewend waren vóór de coronaperiode, die ons twee jaar lang in zijn greep heeft gehouden. De zaal was door de leden van De Braoiers op schitterende wijze aangekleed met een aantal nieuwe decors waardoor de feestelijke uitstraling nog mooier was dan voorgaande jaren. Het programma in de volledig uitverkochte zaal – die voor deze gelegenheid was omgetoverd tot Hosmolen – was al even vol als de zaal.

Een complete verrassing kwam van ver. Ilja van Gelder verblijft voor een langere periode in Noorwegen en had zich erbij neergelegd dat er toch geen carnaval zou zijn in 2022. Maar door een onverwachte versoepeling kwam opeens carnaval Lauwe toch nog in beeld. En dat deed het Braoierinnekesbloed van het Lauwse Funkenmarieke toch nog opborrelen. Die gevoelens werden zo sterk dat zij besloot in het geheim naar Lauwe ging afreizen. En daar stond ze dan zaterdagavond. Prins Herald d'n Enigste had dit totaal niet zien aankomen. En met hem heel veel anderen.

Arno Kolenbrander in actie. Foto: Herman van Beek

Verschillende artiesten zouden het feestelijke podium betreden. DJ Ronn Laam laat graag van zich horen tussen de liveoptredens door. Maar de eerste gastartiest laat veel langer op zich wachten dan gepland. Om 22.30 uur stond Arno Kolenbrander op het programma maar die hield er een andere planning op na en kwam pas rond middernacht. Dat betekende tevens dat de twee artiest, Marco Kraats ook wat verder opschoof.

Marco Kraats wist als hekkensluiter een geweldige finale te brengen aan het Hosmolenbal van 2022. Foto: Herman van Beek

Het Hosmolenbal kenmerkt zich al jaren als een heel gemoedelijk feest waar iedereen carnaval kan vieren in een geweldige sfeer en waar men elkaar met respect behandelt. Het werd dan ook een grandioos feest. Carnaval Lauwe kende na twee jaar een mooie herstart op de zaterdagavond.

Met dank aan Herman van Beek die enkele foto's beschikbaar stelde voor deze reportage.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.