08-07-2022 2 min. Rinie van Haren

'Ik hou van Wamel en Wamel houdt van mij'

Door Nicole Megens

‘Het begon allemaal met een geintje en het is totaal uit de klauwen gelopen’, zegt de Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen over de nieuwe fiets die krantenbezorger Jan Lamers van zijn Wamelse dorpsgenoten cadeau kreeg. Inmiddels heeft de Wamelse krantenbezorger duizenden volgers op Facebook. Hoe dat zo gekomen is? Enkele jaren geleden kwam Jos Jan in alle vroegte tegen en maakte een filmpje waarin Jan, op humoristische wijze, het landelijk nieuws van de week verkondigde. In Hilversum zouden ze jaloers kunnen zijn op de manier waarop het nieuws werd gebracht. Inmiddels worden de filmpjes wereldwijd bekeken.

Op een gegeven moment gaf Jos aan: ‘Jan, we stoppen ermee. Het kost met te veel tijd en ik moet nog zoveel ander films monteren’.

Daarnaast was de krakende driewieler van Jan rijp voor de sloop. Jos had bedacht pas terug te komen als Jan een nieuwe fiets zou krijgen van de Bootspotvereniging, ofwel BSV Wamel; een vereniging die ernaar streeft om de leefbaarheid voor jong en oud in het dorp Wamel te vergroten door activiteiten te organiseren. Jos had verwacht dat zijn idee een langzame dood zou sterven, maar niets bleek minder waar. De BSV pakte het idee op en er kwam een crowdfundingsactie met als resultaat: een nieuwe fiets voor Jan!

Foto: Jos Kruisbergen

Kruisbergen werd gevraagd om de film op de site van Tweestromenland in Beeld en Geluid te zetten en niet alleen op de Facebookbookpagina van Jan. Sommige mensen hebben niks met Facebook. Dus zo geschiedde het; een schitterende documentaire die Jos maakte over de BSV met een zingende krantenman Jan. Hierin krijgt de kijker te zien waarin een klein dorp groot kan zijn. Of zoals Jan zegt: ’Ik hou van Wamel en Wamel houdt van mij’.

De oude, krakende, wereldberoemde fiets met het kenmerkende kapotte zadel komt aan de zolder in de kantine van voetbalvereniging Unitas ‘28 te hangen als herinnering aan Jan. En op de vraag of er nu een vervolg van Jan de Krantenman komt, is er nog geen antwoord. Kruisbergen zegt lachend: ‘Mogelijk ik zal nu wel moeten stoppen met Jan, hij gaat als een straaljager en die is met mijn fiets niet meer bij te houden’. De documentaire is te zien op www.2bg.nl. En op facebook Jan Lamers.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.