05-08-2022 1 min. Rinie van Haren

Inbraak door afbreken cilinder

Het met enig geweld afbreken van een cilinderslot wordt ook wel de ‘Bulgaarse methode’ genoemd. Dit gebeurt vooral bij sloten waarvan de deurplaat met een schroevendraaier eenvoudig kan worden afgedraaid. Vervolgens kan men de cilinder afbreken doordat deze uitsteekt.Zo duurt het slechts een minuut om binnen te komen. Naast de pijn van een inbraak, geeft deze methode ook veel schade aan de deur. Lees in dit artikel welke maatregelen je kan nemen om dit te voorkomen en waar de naam Bulgaarse methode vandaan komt.

Cilinderslot afbreken

Wat kun je tegen de Bulgaarse methode doen?

Ten eerste is het raadzaam om een verzonken cilinderslot aanschaffen. Ten tweede koop je goed deurbeslag. Hiermee voorkom je dat het cilinder afbreken lukt. Hierdoor zullen inbrekers deze huizen liever overslaan. Ten derde kunnen andere vormen van beveiliging ook helpen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een deurbel-camera of een slim alarmsysteem, omdat dit veel dieven afschrikt. Ten slotte is oplettendheid van jezelf en van buren een belangrijke factor. Meld daarom verdachte personen direct aan de politie en in de buurt-whatsapp.

Waarom heet het de Bulgaarse methode?

In het verleden waren er regelmatig Oost-Europese bendes actief in Nederland. Zomers kwamen deze bendes (waaronder Bulgaarse bendes) met hele teams van “professionals” met grof gereedschap Nederlandse wijken plunderen. Zij gebruikten veelal de Bulgaarse methode en die is blijven hangen in de volksmond.

Bron: veiligebuurt.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.