08-10-2021 2 min. Rinie van Haren

Isoleren en besparen eerste stap naar aardgasvrij wonen

Isoleren is de eerste prioriteit naar uiteindelijk aardgasvrij wonen in West Maas en Waal De eerste stap naar een aardgasvrije gemeente is isoleren en energie besparen. Want alle energie die we niet verbruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Dat kan maar liefst zo’n 20% schelen op de totale warmtevraag.

Stap voor stap aan de slag

Net als alle gemeenten in Nederland werken wij aan een transitievisie warmte. Daarin staat de warmtebehoefte van onze gemeente en de mogelijke nieuwe warmtebronnen. Eind dit jaar stelt de gemeenteraad de transitievisie warmte vast. Daarna gaan we de komende jaren met elkaar aan de slag om te kijken hoe we dat per gebied gaan aanpakken. Dat doen we stap voor stap. Met als uiteindelijke doel een aardgasvrije gemeente.

Focus op isoleren en energie besparen

Voorlopig zetten we als gemeente in op isoleren en energie besparen. Het Energieloket West Maas en Waal helpt u daarbij. Zij geven onafhankelijk, persoonlijk en meestal gratis advies aan woningeigenaren over energie besparen. Zo kunt u gebruik maken van gratis webinars, handige checklijsten, praktische tips en informatie over financiering en subsidies. Maar er kan ook een energiecoach bij u thuis komen. Deze coach informeert u over de stappen die u zou kunnen zetten om uw huis energiezuiniger te maken. Dit kost u niets!

Heeft u ideeën of tips?

Dit proces naar een aardgasvrije gemeente kunnen we alleen samen doen. Voor ons als gemeente is dit ook nieuw. Heeft u ideeën of tips hoe we dit samen kunnen aanpakken? Laat het vooral weten via energie@westmaasenwaal.nl.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.