20-01-2023 2 min. Rinie van Haren

Julian Sas speelde Hoefijzer plat

Door Bas van der Hoeven

Tonnie Piels stopte in 2014 met het uitbaten van zaal Het Hoefijzer in de Burgemeester Woutersstraat in Beneden-Leeuwen. Geen opvolger, verklaarde hij deze stap tegenover filmer Jos Kruisbergen. Piels wilde afscheid nemen met een laatste klapper, een avond die niet gauw vergeten zou worden, met een artiest die iedereen kent, die zalen plat speelt.

Zo iemand vond hij dicht bij huis: Julian Sas, snarenbezweerder en blueszanger pus sang. Sas, opgegroeid op drie huizen afstand van de ingang van Het Hoefijzer, en nog steeds inwoner van zijn geboortedorp, hoefde niet lang na te denken. Dus speelde hij met zijn band de sterren van de hemel op een avond vol nostalgie.

Vooral ouderen denken met weemoed terug aan de jaren zestig toen Het Hoefijzer nog Zaal Kruisbergen was. Daar ging je dansen, met stropdas en wild kloppend hart. Het eerste omdat het moest, het tweede omdat de vrouw op wier tenen je stond zomaar de liefste van je leven kon worden.

Jan Kruisbergen deed de zaak over aan zijn dochter Mia en schoonzoon Wiel Vincken. Het Hoefijzer bleef dé dans- en uitgaansgelegenheid van Beneden-Leeuwen. Landelijk bekende artiesten traden er op voor een volle zaal. De stropdas verdween, de faam bleef. Ook nadat Horssenaar Tonnie Piels uitbater werd.

Jos Kruisbergen en Geert Megens hebben in beeld en geluid vastgelegd hoe Lauwe en verre omstreken in 2004 afscheid namen van Het Hoefijzer.

Julian Sas speelde 'thuis' op het Leeuwense podium. Foto Jos Kruisbergen

Julian Sas speelde een geweldige thuiswedstrijd, de zaal ging plat. Tenminste figuurlijk, letterlijk zou het nog tien jaar duren voor de sloophamer het verkrottende pand met de grond gelijk maakte.

Julian Sas speelt Hoefijzer plat Nu te zien op 2bg


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.