16-04-2021 2 min. Rinie van Haren

Klimaatadaptatie in Beneden-Leeuwen

Het klimaat verandert. Dat merken we steeds meer. Denk aan de enorme stortbuien waarbij in korte tijd veel water valt en de overstromingen van de rivieren. Maar ook aan langdurige hitte of droogte. Wij nemen maatregelen om onze gemeente zo goed mogelijk aan te passen aan het nieuwe klimaat. Dat noemen we klimaatadaptatie. Daar zult u nog veel van gaan horen. Dit keer een mooi voorbeeld uit Beneden-Leeuwen.

Verkoelende groene ruimte

De gemeente maakt plekken in dorpen geschikt om op hete dagen te kunnen verblijven. Verkoelend en gezellig. Eén van deze pareltjes ligt naast het Integraal Kind Centrum (IKC) in Beneden-Leeuwen. Liesanne van Tiem van het Integraal Kind Centrum hielp ons met leuke ideeën. Daar werden wij blij van. Lees hieronder het interview met Liesanne.

Samen werken aan mooie plannen

Hoe begon het eigenlijk allemaal? Liesanne van Tiem: “Wij wilden graag een groenblauw schoolplein dat uitnodigt tot sport en spel. Daarom begonnen we met het bedenken van ideeën. Al snel liepen we tegen verschillende vragen aan: welk budget was er en waren subsidies mogelijk? Naast het schoolplein ging de gemeente een parkje aanleggen. Toen hebben we contact opgenomen met de gemeente”.

Eén pleinpark voor iedereen

Hoe hebben jullie het aangepakt? Liesanne: “Gezamenlijk werd één werkgroep geformeerd. Deze werkgroep ging op andere plekken inspiratie opdoen. Dit leidde onder andere tot de wens om van het plein en park één geheel te maken: één pleinpark dus. Dat is geslaagd. Het resultaat heeft onze ideeën overtroffen. Het schoolplein is open en slechts gescheiden door een ‘grens’ van boomstammen. Regelmatig trekken de klassen het park in om daar lessen te volgen. Speciale houtsnippers, boombanken, speelheuveltjes, watergootjes en hutjes van wilgentenen geven het gebied een natuurlijke uitstraling”.

Tip voor een soepel verloop

Heeft u nog een tip? “Wat heel goed werkt: zorg voor 1 contactpersoon bij de gemeente. Dat schept duidelijkheid aan beide partijen en je kunt snel schakelen. Spreek ook het begin en einde van het project duidelijk af. Met vaak een kort overleg is er best veel mogelijk” aldus Liesanne.

Een groene oase

Wat vindt de gemeente ervan? Martijn Timmermans, projectleider vanuit de gemeente: “We wilden een parkje maken voor iedereen. En daarnaast wilden we een koele verblijfplek waar het op hete dagen lekker toeven is. Met alle partijen zijn we om tafel gegaan: inwoners, de naastgelegen horeca, brandweer én ook de school. Iedereen had zo zijn eigen wensen. Die van de school paste prima in de plannen van de gemeente”. Martijn vervolgt: “We zien elke dag kinderen met veel plezier in het park spelen. De deuren van de school gaan open en ze rennen het parkje in. Fantastisch! We zien ook mensen genieten van een wandeling of de zitplekken onder de bomen. Het park is zo echt een groene oase”.

Archieffoto 2020. Reinier Jansen


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.