15-09-2023 3 min. Rinie van Haren

Kom in actie tijdens de Maand van Lezen en Schrijven

Beneden-Leeuwen – Van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september is het de Week van Lezen en Schrijven. Georganiseerd door Stichting Lezen en Schrijven. Digi-Taalhuis West Maas en Waal neemt ook dit jaar weer deel aan deze themaweek. Dit jaar zijn er, net zo als vorig jaar, activiteiten in de hele maand september!

Aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten

Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid. Dat doen zij door activiteiten te organiseren. Ook in West Maas en Waal zetten Bibliotheek Rivierenland, ROC Rivor, Sociom en de gemeente zich in om extra aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.

Al voor het 5de jaar wordt er voorgelezen

Het Digi-Taalhuis West Maas en Waal organiseert het voorlezen op de basisscholen en op peuterspeelzalen. De burgemeester, een wethouder of een raadslid en leescoach Jovanka lezen de kinderen van alle leeftijden voor. Het Mobiel Digi-Taalhuis bezoekt de scholen en verschillende peuterspeelzalen om het Digi-Taalhuis onder de aandacht te brengen. Want hoe meer mensen weten van de mogelijkheden van het Digi-Taalhuis hoe beter.

Prijsvraag: een woordzoeker

In september staat er een pagina over laaggeletterdheid in de lokale krant. Met onder andere foto’s en uitspraken van deelnemers. Ook staat er een prijsvraag/woordzoeker in deze krant. Alle inwoners van de gemeente West Maas en Waal kunnen meedoen. De woordzoeker ligt ook in de bibliotheek van Beneden-Leeuwen en Dreumel en in het gemeentehuis. Uit alle goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Deze winnaar ontvangt een leuke prijs.

Escapekoffer on Tour in verschillende dorpen

In een klein groepje van maximaal 4 personen kunnen inwoners in 15 minuten ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Onder begeleiding van Digi-Taalhuis docente Marianne Herckenrath, taalambassadeur Addy of een taalvrijwilliger kan men deze activiteit doen.
Dat kan op:
⦁ woensdagmiddag 6 september
bibliotheek van Beneden-Leeuwen vanaf 13.00 uur
⦁ woensdagmiddag 13 september
bibliotheek van Dreumel vanaf 13.00 uur
⦁ vrijdagochtend 29 september
tijdens de weekmarkt in Beneden-Leeuwen vanaf 9.00 uur
Voor meer informatie, neem contact op met de klantenservice van het Digi-Taalhuis via 0344 639940.
Of bij de balie van de bibliotheek.

Brievenactie

Een duidelijke brief is belangrijk om goed te snappen wat erin staat. De gemeente West Maas en Waal stuurt goede en minder goede brieven. Die willen wij graag ontvangen. Inwoners kunnen een kopie van een brief inleveren in de brievenbus. Het gaat om brief die zij hebben ontvangen van gemeente West Maas en Waal. De brievenbus staat op de balie in het gemeentehuis. Dit kan tot 25 september.

Veiling

Er vindt een veiling plaats voor deelnemers en taalvrijwilligers van het Digi-Taalhuis op 20 september. De veiling wordt geopend door wethouder Rob Reuvers. Daarna kunnen de deelnemers bieden op verschillende voorwerpen. De ochtend wordt afgesloten met een kopje lettersoep.

2,5 miljoen volwassen moeite met lezen en schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.

Voor wie meer wil weten over het aanbod van het Digi-Taalhuis: Mail naar taalhuis.westmaasenwaal@bibliotheekrivierenland.nl. Of bel met 06 2312 8794.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.