16-10-2020 2 min. Rinie van Haren

Lauwse kak komt in Wamel koken

Door Bas van der Hoeven

Kerels en koken, het blijft - op een enkele uitzondering na - een zeldzame combinatie. Bijna net zo zeldzaam als innige vriendschap tussen een Lauwenaar en een Wamelnaar.

Een uitzondering die deze regels bevestigt, vond in 2002 plaats in het VTC in Wamel. Daar kwam de 50-Plusclub uit Beneden- en Boven-Leeuwen bij elkaar om onder leiding van wijlen topkok Ad van Heertum de geheimen van bakken en braden te ontsluieren.

Wamelnaar Frans van Rossum had het geflikt. Hij regelde dat tien leden van de Lauwse jetset naar zijn dorp kwamen. Sommigen hadden zwaar getwijfeld, maar gingen overstag toen ze hoorden dat de 65 jaar wordende Van Rossum de drank betaalde.

Natuurlijk stond Wamelnaar Jos Kruisbergen, die zelf nog geen ei kan koken, nieuwsgierig aan het fornuis. Niet met een koekenpan, maar met zijn camera. Daarmee bakt hij er wel wat van.

Op tijd spoelen, dat ging vanaf het begin al goed. Foto: Jos Kruisbergen

Wat opvalt in de film, naast de constatering dat die papieren koksmuts iedereen zo goed staat, is dat er drie mensen meedoen van wie qua naam veel verwacht mag worden: Jac de Kok, Ko de Kok en Jack de Kock, met ck. Helaas, what’s in a name. Zonder blessures een ui snijden is al een hele onderneming voor deze heren. Gerard Verhoeven daarentegen hoort bij de gevorderden. Vindt hij zelf. “Ik heb op Boldershof een biefstuk leren bakken”, verklaart hij deze voorsprong op de klungelkoks om hem heen.

Aan het slot van de dag moeten de keukenprinsen hun zelfbereide maal opeten. Dankzij de kruidenbuiltjes van Honig is dat te doen. Chefkok Ad van Heertum is dik tevreden. “In het begin dacht ik dat wordt niet veel”, zegt hij voor de camera. “Maar uiteindelijk ging het hartstikke goed. Ze hebben vooral geleerd de angst voor zout en peper opzij te zetten.”

Angst voor zout en peper? Ach Lauwe, dat rijmt niet voor niets op flauwe.

Nu te zien op www.2bg.nl

Foto: Jos Kruisbergen


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.