09-04-2021 4 min. Rinie van Haren

Leones gaat moedig voorwaarts

Door Rinie van Haren

Oplevering nieuwbouw in mei

In een deels verlichte sportkantine staat voorzitter Willem van Veenendaal bij een groot scherm en bespreekt details over de inrichting van de nieuwe accommodatie van S.V. Leones op sportpark Het Zijvond. Zijn toehoorders luisteren aandachtig en tikken op hun laptop aantekeningen in. Maarten Zondag, Geert-Jan Vrolijks, Hent Toebast, Paul Gerrits en Guido van den Heuvel kwamen hier samen met Willem al ontelbare keren op zaterdagochtend bij elkaar om al in een vroeg stadium de plannen voor nieuwbouw te bespreken. Die kwamen in 2019 in een stroomversnelling toen duidelijk werd dat verschillende partijen grote belangen konden waarmaken, elk in hun eigen en in gezamenlijk voordeel. In deze vergadering gaat het vooral om het interieur. Wat moet nieuw worden aangeschaft, want kan vanuit de huidige situatie worden gebruikt? Wat past er wel en niet in het vastgestelde budget?

*Van links naar rechts: Paul Gerrits, Willem van Veenendaal, Ben Senten en Guido van den Heuvel nemen een kijkje bij de nieuwe accomodatie. Foto: Markeon *

Alleen maar winnaars

De gemeente West Maas en Waal kampte al vele jaren met een afwateringsprobleem rond de Zijveld. Om dat probleem adequaat te kunnen aanpakken moest er een ingrijpend plan worden uitgevoerd waar veel geld mee was gemoeid en waarvoor een belangrijke toegangsweg langdurig zou moeten worden afgesloten. Sportvereniging Leones kon door grondruil met buurman H&S het terrein zodanig inrichten dat het huidige hoofdveld vrij zou komen voor woningbouw en bij de huidige kantine zou de gemeente de noodzakelijke wadi kunnen aanleggen. Bovendien zou de hoofdingang van het sportcomplex kunnen worden verplaatst naar De Peel waardoor een knooppunt aan De Zijveld zou verdwijnen.

Details

Niet zelden gebeurt het dat plannen eenmaal van de tekentafel komen en er een lange tijd overheen gaat dat er een spade de grond in gaat. Maar niet bij Leones. Willem van Veenendaal vertelt: ‘We gaan moedig voorwaarts. Zie daar de contouren van de nieuwe kantine, vergaderruimtes, kleedkamers, douches en binnenkort ook het terras.’ Er is in afzienbare tijd veel gerealiseerd. Nadat de zaterdagochtendbespreking is afgerond, worden de laptops dichtgeklapt en gaat iedereen beladen met het nodige huiswerk weer huiswaarts. Maar niet voordat nog even een kijkje wordt genomen in de nieuwbouw. Al van ver is de enorme schuine kap te zien. ‘We zijn erg tevreden over de kleuren die er zijn gebruikt’, vertelt Willem aan Paul en Guido. Over ruim een maand zal de sleuteloverdracht plaatsvinden en dan is het aan de vele vrijwilligers om het interieur en exterieur verder af te maken. Er wordt al volop gesproken over details van de inrichting en het logistieke gebruik. ‘Het zou mooi zijn als we bij de start van het nieuwe seizoen aandacht zou kunnen geven aan een mooie officiële opening, maar dat zal geheel afhangen van de omstandigheden waarin we dan verkeren’.

Indeling

Bij het nieuwe pand is het even wachten op de juiste code van het cijferslot. ‘Is dat nu alweer veranderd?’ vraagt Willem zich hardop af. Maar als we eenmaal naar binnen kunnen zien we de prachtige grote ruimtes en de mogelijkheden die het pand heeft. Vanuit verschillende hoeken is er zicht op het kunstgrasveld en het nieuw aan te leggen hoofdveld. ‘We zijn erg content met de indeling van alle ruimtes’, zo legt Willem uit. ‘We hebben zorgvuldig nagedacht over de hoe we het gebouw willen gaan gebruiken.’ Op de verhoogde verdieping is de bestuurskamer, een opslagruimte, de kantine met aangrenzende keuken, toiletten en is er ruim zicht op het kunstgrasveld waar op dat moment gejuich klinkt als er een jeugdelftal heeft gescoord.

De trainingen voor kinderen zijn weer hervat, verder is het vooral ook een moeilijke periode voor de grootste voetbalvereniging van West Maas en Waal. In de kelder van het gebouw bevinden zich de verzorgingskamer, de kleedkamers, de sanitaire ruimtes, garderobes en de ruimte voor de arbitrage.

Betrokken

‘Het zal straks even wennen zijn als we op zaterdagochtend niet meer bij elkaar komen om te vergaderen over de bouw en over de inrichting’, lacht Willem. Niet elke zaterdag, maar de laatste maanden wel in een hogere frequentie werd er vergaderd. De leden van de bouwcommissie zijn erg betrokken en nemen hun taken zeer serieus. Elk van hen heeft zijn eigen specialisme of kennis die kan worden ingezet. Dat zal straks zeker ook gebeuren wanneer de sleutel in het bezit is van de sportvereniging.

Maarten Zondag, Herman van Beek en Guido van den Heuvel bespreken details. Foto: Markeon

Toekomst

Zoals ooit een groot voetballer zei: Elk nadeel heb z’n voordeel. Er is nu vooral veel tijd om te werken aan de accommodatie zonder dat dit ten koste gaat van competities en toernooien. Dat er voor Leones een mooie toekomst in het verschiet ligt, zal beslist niet liggen aan de faciliteiten en mogelijkheden van deze straks fraai heringerichte accommodatie. Hoe dat in sportief opzicht zal gaan blijft nu nog ongewis, maar Leones heeft zich in de historie van zijn bestaan al een fraaie staat van dienst toegediend. De leeuw zal zich ook de komende jaren laten gelden. Aan de accommodatie zal het niet liggen.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.