12-11-2021 2 min. Rinie van Haren

Lezing over antisemitisme in museum GEANNULEERD

Vanwege de huidige ontwikkelingen rondom Covid-19 is onderstaande geplande lezing GEANNULEERD. Het bestuur van het Museum Tweestromenland betreurt deze beslissing maar wil op geen enkele wijze de gezondheid hierbij in het geding brengen. Zij rekenen op uw begrip. Of onderstaande activiteit op een later tijdstip alsnog kan plaatsvinden, is nu nog niet duidelijk maar vanzelfsprekend wordt u via Blik op Beneden-Leeuwen tijdig op de hoogte gebracht.

*Kevin Ritstier spreekt op 18 november over actueel antisemitisme in Museum Tweestromenland *

In juli van dit jaar startte Kevin Ritstier uit Wijchen een burgerinitiatief na aanhoudend antisemitisme. Hij werd uitgescholden, bespuugd en geslagen. Al meer dan een jaar lang wordt Kevin Ritstier beschimpt door een groep jongeren vanwege zijn Joodse achtergrond. “Ze roepen: ‘Kankerjood, we gaan je douchen’’. Kevin was het zat en startte een burgerinitiatief en doet concrete voorstellen om haatmisdrijven beter aan te pakken zoals het starten van een bewustwordingscampagne. Zijn verhaal illustreert dat het antisemitisme nog steeds aanwezig is in Nederland. Hoewel wij sinds de Tweede Oorlog roepen ‘dit nooit meer’ blijken de feiten anders.

Op 18 november spreekt Kevin Ritstier over Jodenhaat in het Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Aansluitend bespreekt Jem van den Burg aspecten van de Joodse cultuur. Jem is van Joodse komaf en woont in Nijmegen. Hij zette zich o.a. in voor het monument op de dijk in Druten. Zijn verhaal gaat over de kracht van de Joodse Cultuur. Het is deze kracht waardoor het Joodse volk door alle eeuwen heen overleefde en ondanks hun verspreiding bleef hun geloof en cultuur in stand.

Het museum nodigt beide sprekers uit in de context van de druk bezochte tentoonstelling ‘Joden in het land van Maas en Waal’ in het museum. De lezing in het museumcafé start om 20 uur. De toegang is gratis.

https://www.museumtweestromenland.nl/


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.