30-04-2021 4 min. Rinie van Haren

Lintjesregen in West Maas en Waal

Beneden-Leeuwen – Vijf inwoners uit de gemeente West Maas en Waal ontvingen op maandag 26 april een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Vincent van Neerbos verrastte hen die ochtend tijdens de jaarlijkse Lintjesregen. Leo Lemmers (Beneden-Leeuwen), Rien van Gelder (Beneden-Leeuwen), Jan Brunst (Boven-Leeuwen), Gerrit Van Kampen (Boven-Leeuwen) en Rien Rutjens (Wamel) ontvingen een koninklijke onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Leo Lemmers

Al ruim 20 jaar is meneer Lemmers actief als voorzitter van de Stichting 4 mei herdenking Beneden-Leeuwen. Ook is hij sinds 2008 bestuurslid van de Stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepers. Hij houdt zich op bestuurlijk niveau bezig met de organisatie van de jaarlijkse nationale herdenking voor gevallen stoottroepers. Daarnaast was hij initiatiefnemer van de herdenkingswandeltocht die eind oktober 2019 in het kader van 75 jaar bevrijding plaatsvond. Tot slot is meneer Lemmers al tientallen jaren actief als vrijwilliger bij Amusementskoor Choke. Hij is betrokken bij de organisatie van een tweejaarlijkse show en helpt bij het bedenken en bouwen van decors, het schrijven van teksten en het onderhouden van contacten met andere koren in de regio. Ook is hij klusjesman en helpt hij waar mogelijk met alle voorkomende werkzaamheden.

Rien van Gelder

Meneer Van Gelder is al ruim 20 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de begraafplaats van de katholieke kerk in Beneden-Leeuwen. Hij is dagelijks aanwezig op de begraafplaats en zorgt geheel zelfstandig voor het beheer en onderhoud ervan. Ook is de hij nauw betrokken bij de jaarlijkse Dodenherdenking en de herdenking van de Gesneuvelde Stoottroepers in oktober. Daarnaast is meneer Van Gelder betrokken bij de Stichting Activiteitencommissie Beneden-Leeuwen. Hij zet zich met name in als verkeersregelaar bij de vele grote en kleinere evenementen in het dorp.

Jan Brunst

Al ruim 35 jaar is meneer Brunst intensief als vrijwilliger betrokken bij verschillende verenigingen, de Mariaschool en de kerk in Boven-Leeuwen. Vanaf 1986 zet hij zich in voor carnavalsvereniging De Roefelbus. Van 1988 tot 2001 was hij secretaris en tot op de dag van vandaag is hij actief vrijwilliger binnen de carnavalsvereniging. Ook is hij vanaf 1987 vrijwilliger bij Toneelgroep Leeuwen. Meneer Brunst houdt zich naast het verzorgen van licht en geluid bezig met de rolverdeling van stukken en het maken van de aankondigingsaffiche en flyers. Sinds zes jaar is hij penningmeester van de toneelgroep. Meneer Brunst is vanaf 2008 secretaris van de 50+ Seniorenvereniging Boven-Leeuwen. Daarnaast heeft hij in 2010 ook de taak van penningmeester op zich genomen. Ook verzorgt hij foto's en filmopnames van activiteiten. Met zijn technische achtergrond is hij bovendien altijd bereid om leden te helpen bij het oplossen van problemen met computer of laptop. Sinds 1999 verricht meneer Brunst vrijwilligerswerk voor de Mariaschool in Boven-Leeuwen. Hij heeft jarenlang als schoolfotograaf gefungeerd en was altijd aanwezig om activiteiten en bijzondere momenten vast te leggen. Hij zorgt voor licht en geluid bij vieringen en festiviteiten zoals carnaval of de eindmusical op school. Ten slotte is meneer Brunst vrijwilliger bij dorpshuis D'n Dulper in Boven-Leeuwen en helpt hij als geluids- en lichttechnicus bij de diensten van de R.K. Willibrorduskerk in Boven-Leeuwen.

Gerrit van Kampen

In de periode 1974 tot 1978 was meneer Van Kampen als vrijwilliger actief binnen carnavalsvereniging De Roefelbus in Boven-Leeuwen. Hij hielp bij het organiseren van alle activiteiten van de vereniging en was onder andere marktmeester tijdens de jaarmarkt. Daarna is meneer Van Kampen na een korte pauze in 1980 opnieuw als vrijwilliger aan de slag gegaan. Van 1990 tot 2000 heeft hij daarnaast het voorzitterschap van de vereniging op zich genomen. Sinds 2008 houdt hij zich voornamelijk bezig met het werven van sponsors en adverteerders voor de carnavalskrant. Meneer Van Kampen is vanaf 2008 voorzitter van de 50+ Seniorenvereniging in Boven-Leeuwen en tussen 1980 en 1985 was voorzitter van buurtvereniging De Blauwneuzen in Boven-Leeuwen. Bovendien is hij één van de initiatiefnemers van de Ver-1-nigingsavond. Een commissie die sinds 1993 jaarlijks een verbroederingsavond voor de verschillende lokale carnavalsverenigingen organiseert. Tot eind 2015 is hij hier penningmeester geweest. Tot slot was meneer Van Kampen tussen 2009 en 2018 op vrijwillige basis actief als verkeersregelaar bij evenementen.

Rien Rutjens

Meneer Rutjens is sinds 2010 bestuurslid en algemeen vrijwilliger bij de Seniorenvereniging 50+ Wamel. Daarnaast is hij al bijna 20 jaar vrijwilliger bij Kinderboerderij De Grote Gemeente in Wamel. Ook zet hij zich al 14 jaar in voor de lokale afdeling van De Zonnebloem. Hij ondersteunt bij het begeleiden en vervoeren van gasten bij reizen. Sinds 2003 verricht meneer Rutjens vrijwilligerswerk voor de Nederlands Hervormde Kerk in Wamel. Zo maakt hij de kerk gereed voor kerkdiensten en verzorgt hij sinds 2005 de begraafplaatsen van de Protestantse Gemeente in Wamel, Boven-Leeuwen en Appeltern. Meneer Rutjens is jarenlang vrijwilliger geweest in zorgcentrum Huize Henricus te Wamel. Tot slot collecteert hij ook vanaf 2013 voor het Prinses Beatrix Spierfonds en Alzheimer Nederland.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.