21-10-2022 1 min. Rinie van Haren

Maand van de Geschiedenis in museum Tweestromenland

Het thema: Wat een ramp!

Oktober is de Maand van de Geschiedenis en het thema is dit jaar: Wat een ramp!.
Rampen waren er genoeg in het verleden en daar is in museum Tweestromenland veel over te zien! Maar ook over het recente verleden: een film over de afgelopen corona periode.
Op verzoek van de gemeente West Maas en Waal heeft het museum verschillende mensen uit de regio geïnterviewd over hoe men de coronaperiode heeft beleefd en daarvan een indrukwekkende film gemaakt. Deze film is zondag 2 oktober in première gegaan en zal de hele maand oktober te zien zijn in het museumcafé.

Daarnaast is in het museum veel te leren over de (bijna) overstromingen in het Land van Maas en Waal in de jaren 1861, 1926 en 1995. De overstromingen ontstonden meestal door de slechte onderhoudsstaat van de dijken. Als daar de druk van de ijsschotsen bovenop kwam was het resultaat meestal funest. Dat gold voor de overstromingen van 1861 en die van oudejaarsdag 1925 tussen Overasselt en Nederasselt. In 1995 kwam het water bijna tot de kruin van de dijk maar de dijken braken net niet.

De Tweede Wereldoorlog was natuurlijk ook een ramp van formaat! Hierover gaat de tentoonstelling Ru Paré, kunstenaar en verzetsvrouw, geboren in Druten. Ze redde door haar verzetswerk het leven van 52 Joods kinderen.

Voor meer informatie en openingstijden: www.museumtweestromenland.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.