19-02-2021 2 min. Rinie van Haren

Meer mobiliteit door barmhartigheid

Leeuwens echtpaar schenkt duofiets aan Verpleeghuis St. Elisabeth

Door Rinie van Haren

Soms komen er bij het bereiken van een hogere leeftijd beperkingen om de hoek kijken en is het lichaam aan steeds meer verzorging onderhevig. Zo ondervond ook Thé van Gelder die onder andere aan zichtvermogen moest inboeten. Thé woont al een tijdje in verzorgingstehuis St. Elisabeth en haalde er met zijn naaste familie tijdens bezoekuren al vele herinneringen op aan tijden van weleer.

Als een echt buitenmens hield Thé ervan om bezig te zijn in de buitenlucht. Wat zou hij er graag zo af en toe eens even uit gaan, maar verder dan een kort rondje rondom het verzorgingshuis komt hij doorgaans niet. Niet zelden kwam te sprake dat Thé graag naar buiten ging. Tijdens één van die gesprekken met zijn zus Lies en haar man Willie opperde Thé het idee van een duofiets maar daarvoor bleken de middelen helaas niet aanwezig bij Thé.

Dat idee van een duofiets bleef bij Lies en Willie voortdurend leven. Wat zou het toch mooi zijn als Thé bij behoefte gebruik zou kunnen maken van zo’n fiets. In december hakten Lies en Willie de knoop door en besloten aan verpleeghuis St. Elisabeth een duofiets te schenken. Natuurlijk met het doel om Thé er de nodige kilometers op te laten maken maar ook andere bewoners deelgenoot te kunnen laten zijn van zo’n mooi vervoersmiddel.

Op donderdagmiddag 18 februari was het zover. De duofiets was helemaal gereed en gebruiksklaar. De compassie van Lies en Willie is groots te noemen, wat een warm gebaar. In al hun bescheidenheid wilde het Leeuwense echtpaar er aanvankelijk geen mediacircus van maken, maar voor Blik op Beneden-Leeuwen wilde ze wel een uitzondering maken. ‘We hebben vanmiddag de onthulling mogen doen. De fiets zat verpakt onder een groot kleed. Toen de duofiets eronder vandaan kwam en wij de glunderende ogen van Thé zagen, daar waren geen woorden voor nodig’, zo vertelden de gulle gevers aan onze redactie. De onthulling gebeurde uiteraard onder strikte voorwaarden en namens Bureau Welzijn was Janneke van Ewijk aanwezig die de eer had om met Thé de eerste meters af te leggen. Ook Willie kreeg die gelegenheid en voelde meteen dat hij en zijn vrouw een geweldige beslissing hadden genomen.

Met de lente in het vooruitzicht zal de duofiets ongetwijfeld al snel veel in gebruik zijn en zullen we Thé en vele andere bewoners mooie fietstochten zien maken. Al lijkt het voor Lies en Willie een klein gebaar om voor hun broer en zwager een droom te verwezenlijken, toch zit er een veel groter mededogen achter deze actie want velen zullen bij gebruik van deze prachtige fiets een stukje mobiliteit erbij krijgen. Hulde voor dit bijzondere gebaar.

Eigen foto's.


Bekijk alle 3 foto's

Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.