18-12-2020 2 min. Rinie van Haren

Messi in de spits bij Unitas 28

Door Bas van der Hoeven

Harmonie Koningin Wilhelmina die met trombonist Jörgen van Reijen Trombone Concerto van Derek Bourgeois speelt. Dat is of voetbalclub Unitas met Messi in de spits de Champions League-finale speelt. En nog wint ook.

Bovenstaande vergelijking klopt niet helemaal. In de muziek zijn geen verliezers en er is maar één doel: het publiek in vervoering brengen. Toch blijft de vraag hoe de solist van het Concertgebouworkest in Wamel terecht kwam. Jörgen van Reijen, de muzikant die op alle werelddelen triomfen viert, de ambassadeur van de schuiftrombone, de virtuoos die de koperen keel kan laten flemen, grommen en janken.

Oke, het is bijna twintig jaar geleden dat HKW in een kerk in Oosterbeek met Van Reijen speelde, en het symfonisch blaasorkest uit Wamel is al jaren de beste in zijn soort, in Rivierenland. En de zus van Jörgen speelde destijds ook bij HKW. Dat zal geholpen hebben. Maar toch.

Foto: Jos Kruisbergen

Jos Kruisbergen was er bij. Zijn camera en microfoon liegen nooit, dus het glorieuze moment ligt vast. De opperste concentratie van de muzikanten, de beleving van Willem van Zee, sinds 1997 dirigent van HKW. Het briljante spel van Van Reijen. De staande ovatie van het publiek.

Iedereen die er bij was kan het moment herbeleven op de site van Tweestromenland in Beeld en Geluid. Messi in de spits bij Unitas 28 laat zien en horen ‘hoe kranig HKW zich weert’, om de woorden van dirigent Willem van Zee maar eens te citeren. Profs, amateurs en publiek hadden een prachtige middag. Muziek kent geen verliezers.

Nu te zien op www.2bg.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.