26-06-2020 3 minuten Rinie van Haren

Milko Steyvers verrast bewoners Thomashuis

‘Het is al lang niet meer uniek, maar het blijft nog wel bijzonder’. Aan het woord is Berny Martens, hij is de impresario van artiest Milko Steyvers. Een groot artiest, die ongetwijfeld mede vanwege zijn verschijning grote bekendheid geniet in heet Nederland en ver daarbuiten. Milko was voorheen vooral bekend als directeur van circus Herman Renz. Tegenwoordig reist hij met De Parade door het land maar de coronacrisis stak daar een stokje voor.


Versoepeling


‘We trekken nu langs allerlei tehuizen en instellingen, voornamelijk in Noord-Brabant om de bewoners te vermaken’, zo gaat Berny verder. ‘Vooral in de eerste weken na de uitbraak van corona hebben we heel schrijnende situaties gezien. Milko verzorgde muzikale optredens op de terrassen van tehuizen die zich midden in de brandhaarden van het rondwarende virus bevonden. ‘Dat is nu gelukkig veel soepeler. Het is nu veel meer genieten voor de bewoners en ook voor Milko’, zo ervaart de uit Helmond afkomstige Berny, die voorheen in Wamel woonachtig was. ‘Wanneer kom je een keer bij ons?’ vroeg medewerkster Jolanda van Leeuwen van het Thomashuis via Facebook aan Berny en Milko. En op Vaderdag kwam het er eindelijk van. De versoepeling maakt het juist daarom allemaal wat makkelijker en de genietfactor is daardoor een stuk hoger, zo ervaren ook de nieuwe eigenaren Armella Lam en Rob van Rooij die sinds 1 juni met hun gezin het Thomashuis in Beneden-Leeuwen runnen.


Stralend genieten


De bewoners van het Thomashuis zijn eerst nog wat onwennig en blijven in de voor hen klaargezette terrasstoelen onder het fraaie zomerweer. Een heerlijk ijsje van die fijne overburen, IJssalon Ohlala, geeft al wat extra sfeer op deze zonnige vaderdag. ‘Het liedje dat ik nu voor jullie ga spelen gaat over de stad waar de beste voetbalclub van Nederland vandaan komt’, zo kondigt Milko aan en kijkt met een brede grijns naar zijn impresario, die zijn voetbalhart juist in Rotterdam heeft liggen. Zo wordt met een blik en weinig woorden inhoud gegeven aan een gezonde rivaliteit tussen de twee die vooral ook maatjes zijn van elkaar. De handen gaan op elkaar en sommigen kunnen al niet meer blijven zitten bij de vrolijke klanken van deze herkenbare klassieker. ‘Of jullie Frans Bauer kennen?’ vraagt Milko als de Tulpen uit Amsterdam zijn gepasseerd. Nou en of, die kennen ze wel. De handen zwaaien mee met de grootste hit van de Brabantse goedlachse Bauer.Het entertainen zit Milko in z'n genen, ongeacht welk publiek hij ook voor zich heeft. Foto: Markeon


Alternatief


Milko voelt prima aan wat de bewoners willen horen en de middag vliegt voorbij. Wat Milko liever deed? Langs de tehuizen of toeren met De Parade? ‘Nou, ik ben natuurlijk artiest van beroep en zou met De Parade rondtrekken. Maar dat kon de afgelopen periode niet doorgaan. Ik hoop dat het snel weer wordt opgestart. En tot die tijd bezoeken we tehuizen en woonvormen om de bewoners maar ook de zorgverleners een hart onder de riem te steken en een glimlacht te toveren in deze zorgelijke tijd. Dit is een dankbaar alternatief maar uiteindelijk moeten er toch ook weer optredens gaan komen om ook een inkomen te genereren.’ En dan is een bezoek aan De Parade in de vijf grootste steden zeker een aanbeveling waard. De artiesten die zo lang niet hebben kunnen optreden staan te popelen om weer te beginnen.


Over De Parade


Op de Parade spelen zo’n 80 theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen voor jong en oud in de theatertenten. Merendeel van de voorstellingen zijn speciaal voor het festival gemaakt en alleen op de Parade te zien. Iedere dag staan er verschillende voorstellingen op de planken. Deze duren gemiddeld zo’n 30 minuten, waardoor je makkelijk twee, drie of zelfs vier voorstellingen kan zien op een avond. Naast de avondvoorstellingen is er iedere dag een uitgebreide KinderParade met theatervoorstellingen, muziekoptredens en workshops. Iedere avond spelen er live-bands die gratis toegankelijk zijn. Als de Parade weer te bezoeken is, zal dat worden vermeld op de website www.deparade.nl


Foto's: MarkeonAls eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.