29-03-2024 3 min. Rinie van Haren

Modelspoorclub zet sein op groen in nieuw clubhuis

Tekst en fotografie: Rinie van Haren

Als alle genodigden en leden op zaterdagmorgen bijeen zijn op het industrieterrein Veesteeg-Oost en zich hebben geschaard onder de grote partytent aan de Expeditieweg, heet voorzitter Nick van den Hurk het gezelschap welkom en neemt hij zijn toehoorders mee terug in de tijd van de Modelspoorclub Maas en Waal. Bijna veertig jaar jong en springlevend.

In strijd tegen verdergaande vergrijzing zet de Modelspoorclub in op werving en educatie. Leerlingen van het Pax Christi College komen binnenkort om kennis te maken met modelspoorbouw en voeren daarbij opdrachten uit, zoals rangeeruitdagingen.

En dan is het tijd voor de officiële openingshandeling. Burgemeester Vincent van Neerbos wordt gevraagd om op de deurbel te drukken van het nieuwe clubgebouw. 'Als het om een lint doorknippen gaat ben ik er zeker van dat het zal lukken. Bij een technische handeling is die zekerheid er niet meteen, maar op een bel drukken moet lukken', lacht de burgervader. Nadat de deurbel klinkt gaat de naastgelegen roldeur open. Er verschijnt een grote rookwolk en in die rookwolk doemt langzaam een replica op van Thomas de Trein. In deze fraaie locomotief zit Pippa aan het stuur. Als de locomotief tot stilstand komt in de partytent, stapt Pippa uit en overhandigt een originele rijrichting-sleutel aan de burgemeester.

Zo'n sleutel werd in het verleden gebruikt om de rijrichting van een trein te bepalen. Maar deze rijrichtingsleutel is door leden van Modelspoorclub voorzien van een moderne tag. Met die tag is de burgemeester in de gelegenheid om de toegangsdeur van het gebouw officieel te openen. In de hal achter de voordeur werd door de burgemeester een plaquette onthuld waarop de naam van Bas de Vrij is aangebracht. Hij is vele jaren voorzitter geweest van de club en wordt met deze plaquette geëerd.

En dan is het tijd dat alle belangstellende aanwezigen een kijkje kunnen gaan nemen in het nieuwe clubgebouw dat uit twee verdiepingen bestaat. Er staan prachtige banen opgesteld waar leden vele weken hard aan hebben gewerkt. Twee open dagen volgen waarbij tal van activiteiten zijn.

Reinier Jansen vertelt aan Blik op Beneden-Leeuwen: 'Het is een geweldig weekend geweest, met vooral een drukke zaterdag, omdat op die dag de Open Dag een stuk korter duurde dan die van de zondag. Op zondag was de belangstelling verspreid over meer uren en hebben we evenveel bezoekers gehad als op zaterdag, in totaal ruim 450, een geweldig mooi aantal mensen heeft kennis gemaakt met de club en het nieuwe gebouw.'

Op zondag stonden de kinderen in een lange rij te wachten om even plaats te mogen nemen in de echte spoorkraan van de firma Swietelsky Benelux. Ook konden de kinderen een speurtocht lopen om zo letters te verzamelen die verstopt waren in de diverse diorama's.

De Heemkundevereniging Leeuwen was aanwezig met een presentatie over de Stoomtram, die van 1902 tot 1934 heeft gereden tussen Wamel en Nijmegen. De Modelspoorclub is al jaren bezig om nauwkeurig in kaart te brengen hoe de route liep en om delen daarvan driedemensionaal na te bouwen. Dat kan met de nieuwste technieken als 3D-printen steeds nauwkeuriger. Beide verenigingen kunnen elkaar daarin versterken.

Bij de grote LEGO opstelling en ook bij het rangeerspel konden kinderen zelf actief treinen besturen waarvan gretig gebruik werd gemaakt. Twee verenigingen uit de omgeving hebben aangegeven belangstelling te hebben om medewerking te verlenen aan het verder realiseren van het project 'Stoomtram 90 jaar geleden.' Zo werden tijdens de Open Dagen nieuwe verbindingen gelegd en zijn er zelfs diverse vrouwen die belangstelling hebben voor modelspoorbouw. Wie weet of hiermee in de nabije toekomst de eerste vrouwelijke leden kunnen worden verwelkomd. En ook jongere leden worden van harte uitgenodigd om bij belangstelling aansluiting te zoeken.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.