11-10-2019 4 minuten Patrick van Haren

Muziek van The Melody Players vervangt medicijnen

Muziek van The Melody Players vervangt medicijnen


Door Rinie van Haren


Muziek maak je met je hart. En welke muziekstijl daaraan ten grondslag ligt doet er niet toe. Plezier hebben in het maken van muziek en je toehoorders daarin meenemen, dat is waar een muzikantenhart sneller van gaat kloppen. De zes muzikanten die samen de formatie The Melody Players vormen, voelen dat geweldig aan. Elk van hen heeft dan ook al een rijk muzikaal leven achter zich en speelt nog altijd met veel beleving.


Het ontstaan

In 2010 ontstond bij René Theunissen en Mechelien Gerritsen het idee voor een Liederentafel voor de bewoners van Verpleeghuis St. Elisabeth. De contacten die René had met de begeleidingsband van het koor Trug in de tèd zouden die mogelijkheid wellicht in een stroomversnelling kunnen brengen. De bandleden reageerden enthousiast en het idee ontstond om vrijwilligers te zoeken die de bewoners bij interesse van hun kamers zou halen en naar de Plaza zouden brengen en nadien weer retour. En zo vond in september 2010 de eerste Liederentafel plaats.


Meezingen

Al meteen bij de eerste Liederentafel was het succes zo groot dat een frequentie werd afgesproken voor een maandelijks terugkerende activiteit. In de loop der jaren is de Liederentafel steeds professioneler geworden en is er een compleet tekstenboek gemaakt zodat alle muziekliefhebbers in de zaal kunnen meezingen. Lang niet iedereen heeft zo’n tekstenboek nodig want de liedjes die door The Melody Players ten gehore worden gebracht zijn stuk voor stuk bekende meezingers. ‘Rode rozen’ en ‘Hoor je het ruisen der golven’ klinken door de Plaza. Wie niet kan of wil zingen dient mee. Sommigen zijn nog in staat een dansje te maken en bij elk volgend lied klinkt de herkenning door de zaal.


Helende werking

Muziek maakt emoties los. De toehoorders in de zaal zijn bij het ene lied uitbundig. Zwaaien mee op de maat, herkennen de melodie en zingen de tekst klakkeloos mee. Maar bij een ander lied komen soms spontaan andere emoties los en blinken de tranen op de wangen. De muzieknoten van The Melody Players lijken soms hun uitwerking beter te verwezenlijken dan alle medicijnen. Voor even zijn de zorgen naar de achtergrond verdreven en zijn de pijntjes even niet merkbaar.


The Melody Players


The Melody Players. Fotografie: Maurice Gremmen


Drive

Maar ook bij de muzikanten komen emoties soms los. Bij het ophalen van al die bijzondere verhalen moet ook Peter even slikken. Martien en Frans hebben niet echt een favoriet nummer. ‘Het repertoire dat wij hier laten horen slaat altijd erg aan. Dan maakt het niet uit voor ons welk nummer we spelen. We genieten evengoed.’ Henk en Willy knikken instemmend. ‘Men wil graag de nummers horen waarmee ze zijn opgegroeid. Of waar ze mooie herinneringen aan bewaren.’ Herman sluit wat later aan: ‘Ik ben hier als vrijwilliger elke dag en word dagelijks aangesproken. Wanneer is de Liederentafel weer? Wanneer kom je weer zingen voor ons? Het zijn vragen die ik vaak te horen krijg.’ De reacties van alle bewoners geeft aan de muzikanten de drive om er maandelijks te zijn.


Honderdste

De maandelijkse Liederentafel valt onder de organisatie van Bureau Welzijn. Contactpersoon Jeanette van Oijen werkt daarbij nauw samen met verschillende vrijwilligers waaronder een vaste groep van 17 koorleden van Trug in de tèd die zich bij toerbeurt inzetten voor deze muzikale activiteit. Op maandag 30 september zou aanvankelijk de honderdste aflevering plaatsvinden. Maar vanwege een hittegolf afgelopen zomer viel er één Liederentafel uit. En zo kon het gebeuren dat die speciale edtie een maand later werd gepland. Op maandag 28 oktober zal de honderdste Liederentafel ‘Eigen-Wijs’ worden gepresenteerd. Henk Derks, Willie van Gelder, Frans van Elk, Martien Jacobs, Herman van Gelder en Peter Hol spelen alle zes vanaf het eerste uur mee en zetten zich daar geheel vrijwillig voor in. Als je per muzikant toch minimaal 4 uur per Liederentafel rekent, dan zit je voor die 100 afleveringen toch al gauw op zo’n 2400 vrijwilligersuren. Een prestatie die zeker vermeldingswaardig is. De muzikanten reageren er wat laconiek op. Maar zo’n mijlpaal verdient extra aandacht. En om dat te vieren zal die honderdste een extra feestelijk tintje krijgen.


Feestje

De bewoners hebben de afgelopen periode een verzoeklijst mogen indienen. Voor die honderdste bepalen zij de playlist. Al hun favoriete nummers zullen voorbijkomen. Het belooft een feestje te worden voor alle aanwezigen, maar ook voor de muzikanten. Een felicitatie aan de trouwe muzikanten is nu alvast op zijn plaats.Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.