21-01-2022 2 min. Rinie van Haren

Nieuw

Wethouder Ans Mol schrijft in een ingezonden brief over de keuzes waarvoor onze gemeente komt te staan in de komende periode.

Nieuw

In het nieuwe jaar kregen we eindelijk een nieuw kabinet. Het nieuwe kabinet moet daadkrachtig een aantal zaken oppakken. Om welke zaken dit gaat kunt u volop in de media lezen. Ook ik, als wethouder Financiën, wacht in spanning de besluitvorming af. Voor de gemeentelijke financiën zijn wij voor een groot deel afhankelijk van de Rijksoverheid.

Zo wachten wij op keuzes die heel belangrijk zijn voor onze gemeente. Er moet een besluit komen over de (her)verdeling van de overheidsgelden naar de gemeente. Ook over de hoogte van de bijdragen is discussie.

De gemeente heeft een groot aantal extra taken toegewezen gekregen. Denk aan de jeugdwet. Maar de bijdrage van het Rijk is lager dan de daadwerkelijke kosten. Het is voor onze gemeente van zeer groot belang om hier snel duidelijkheid over te krijgen.

Wij moeten namelijk elk jaar een begroting vaststellen, en die mag niet negatief zijn. Komen we geld tekort dan zijn er maar twee mogelijkheden. Of bezuinigen óf de lasten verhogen. In beide gevallen gaat dat ten koste van onze inwoners. Gelukkig hebben we nog wat ruimte. De financiële positie van de gemeente ziet er goed uit. Daarmee kunnen we de komende jaren onze taken goed blijven uitvoeren. Maar omdat we zo afhankelijk zijn van de bijdrage van de Rijksoverheid blijft het toch elk jaar spannend.

U moet weten dat wij er alles aan zullen doen om de leefbaarheid in al onze dorpen te behouden. Daarnaast willen we de kosten zo laag mogelijk houden voor onze inwoners en bedrijven. Laten we dus hopen dat het nieuwe kabinet dit in de toekomst mogelijk blijft maken.

Ans Mol, wethouder


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.