02-04-2021 2 min. Rinie van Haren

Nieuwe gezichten

Streekdracht en mode uit het Land van Maas en Waal gaat voor Vrijwilligersprijs

Ruim 150 jaar geleden schreven Valentyn Bing en Jan Braet von Überfeldt een standaardwerk over de Nederlandse klederdrachten zonder daarbij de prachtige streekdracht uit Het Land van Maas en Waal te noemen. Een enthousiaste groep vrijwilligers van de werkgroep Maas en Waalse Streekdracht & Mode van de Historische Vereniging Tweestromenland (HVT), opgericht in 1964, bracht gedurende tientallen jaren alsnog een omvangrijke Maas en Waalse collectie bijeen.

Boek: nieuwe generatie

Die complete collectie hebben zij nu in beeld gebracht en dat geheel willen zij graag overdragen aan de nieuwe generatie, de jongeren uit het Land van Maas en Waal. Opdat het bewaard blijft, gekoesterd, en zij het -op hun beurt- een toekomst kunnen geven, en het verder aangevuld kan worden. De verzamelde informatie wil de HVT vastleggen in een boek met foto’s én voorzien van QR codes: een QR code-boek, waardoor de beschrijving ook met video's tot leven kan worden gebracht.

Funding: Vrijwilligersprijs 2021

De kosten voor het maken van een QR-boek zijn aanzienlijk. Door deelname aan de Vrijwilligersprijs 2021 hoopt de HVT een stevig financieel fundament te kunnen leggen onder het komende QR-boek, waarmee een document wordt geboden aan de nieuwe generatie vrijwilligers, de vrijwilligers van morgen en overmorgen. Om hen zo te stimuleren om het Maas en Waalse erfgoed te blijven koesteren.

Toerisme

De werkgroep presenteert al vele tientallen jaren de collectie in het eigen Maas en Waalse werkgebied. Het thema van de Vrijwilligersprijs 2021, “Nieuwe gezichten”, sluit naadloos aan bij de bedoelingen van de HVT, waar het gaat om het werven van een nieuwe generatie vrijwilligers, én de kans om de Streekdracht te tonen aan de gasten van de regio, de toeristen die Het Land van Maas en Waal bezoeken.

Illustraties

Binnenkort krijgen zowel de leden van de HVT als de Vrienden van het museum Tweestromenland de mogelijkheid om zich in Maas en Waalse streekdracht te laten fotograferen. Desgewenst kunnen zij vervolgens opdracht geven aan een Maas en Waalse kunstschilder om zich te laten vereeuwigen. Kenne Grégoire (Deest), Ed van Heck (Beneden-Leeuwen) en Ton van Hulst (Boven-Leeuwen) hebben al toegezegd hieraan mee te willen werken.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.