05-11-2021 2 min. Rinie van Haren

Nieuwe jas voor Wamelse wegen

Door Nicole Megens

Het is nog stik en stik donker als rond zes uur in de ochtend de eerste vrachtwagens vanaf de Prins Willem Alexanderbrug naar de van Heemstraweg in Wamel rijden. Het deert de stoere wegwerkers niet als Pluvius de hemelpoort op een hogere stand zet; het komt met bakken uit de lucht. De Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen is er deze ochtend natuurlijk bij om de ‘ruwe bolster blanke pit-mannen’ deze week te volgen als in zijn dorp een prachtig stukje asfalt wordt neergelegd. Deze wegwerkers houden van hun vak of het nou dag of nacht is.

Fred Slob vertelt: “De eenheid die je als ploeg creëert, dat is het mooie van dit werk. En je komt door het hele land.” De damp stijgt de lucht in wanneer het hete asfalt op de weg wordt aangebracht. Het Wamelse dorpsleven gaat tussen alle werkzaamheden gewoon door. In alle vroegte zijn de Wamelse pareltjes in hun park aan het sporten, terwijl de machines en walsen voortrollen over het verse asfalt.

Wico van der Vecht geeft aan: ”Je moet goed opletten dat alles goed op elkaar is afgesteld.” Gradus Meegdes vult aan: “Op veel plaatsen is het nachtwerk.”
“De nieuwe lijnen worden met speciale verf getrokken, die in de nacht en bij regen goed reflecteert”, aldus Mark van de Bildt.
Daarvoor moeten niet alleen auto’s omgeleid worden, maar ook de busdiensten. Daar is uiteraard niet iedereen echt gelukkig mee. Passagiers moeten nu opstappen bij de Prins Willem Alexanderbrug of de Zandweg voor de verbindingen naar Tiel, Nijmegen of Den Bosch.

Voor Jens van Wijk is het niet anders alleen de bus heeft veel vertraging. De afgelopen week is de bus acht man voorbijgereden. Wanneer de laatste borden worden weggehaald, ligt het Wamelse stuk van de van Heemstraweg er weer als een biljartlaken bij en kan er de komende jaren weer tegen. De film is te zien op www.2bg.nl

Foto: Jos Kruisbergen


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.