15-04-2022 3 min. Rinie van Haren

Nieuwe naam voor grootste vereniging van West Maas en Waal

De grootste vereniging van de Gemeente West Maas en Waal moet meegaan met de tijd. Vandaar dat het bestuur reeds in december vorig jaar had besloten om een prijsvraag uit te schrijven voor een nieuwe naam. De prijs bestond uit een dinerbon ter waarde van € 100, te besteden bij Restaurant Meraqi.

Om te garanderen dat de prijsvraag eerlijk zou verlopen werd een onafhankelijke jury gevraagd om een keuze te maken uit de vele inzendingen. De jury bestond uit Rinie van Haren, onder andere bekend van zijn gedichten in Maos en Waols dialect en eigenaar van de digitale Dorpskrant ‘Blik op Beneden-Leeuwen’, en Jos van Kerkhof, voorzitter van de Lauwse Carnavalsvereniging De Braoiers. Onafhankelijk van elkaar stelden ze een top 3 samen en daar bleek bij beiden een naam gezamenlijk op te staan. De definitief gekozen naam was nu bij jury en bestuur bekend maar de uiteindelijke prijsuitreiking kon geen doorgang vinden.

Helaas sloeg corona weer toe. Na lang wachten zijn nu de coronamaatregelen geschrapt en kan weer met een gerust hart van een heerlijke maaltijd in een restaurant genoten worden. Reden om tot de prijsuitreiking over te gaan. Vorige week werd in Restaurant Meraqi de prijs door de voorzitter van de vereniging, Peter Verver, in het bijzijn van de juryleden overhandigd aan de winnares, Stieneke Reuvers. De winnende naam is geworden: Oldskool Lauwe. Beter is om te spreken van roepnaam of korte naam, want inhoudelijk zal ook statutair moeten worden aangegeven waar de vereniging voor staat. Dus de volledige naam zal worden: Vereniging van actieve 50-plussers Beneden-Leeuwen, Oldskool Lauwe.

*Stieneke Reuvers ontvangt uit handen van voorzitter Peter Ververs de dinerbon bij restaurant Meraqi. Links en rechts de twee juryleden Rinie en Jos. *

Lauwe spreek voor zich natuurlijk, voor wie het niet weet: Lauwe is de lokale naam voor het dorp Beneden-Leeuwen. Oldskool is een moderne kreet die verwijst naar iets goeds uit een vroegere tijd dat weer in de mode en hip is geworden. Op gebied van muziek is bijvoorbeeld de Hip Hop, ontstaan in de tachtiger jaren waarin de huidige 50-plussers zijn of haar jeugd beleefden, Oldskool te noemen.

Het is overigens niet de eerste keer dat deze vereniging van naam veranderd. In haar 70-jarig bestaan - de vereniging viert dit jaar haar platina jubileum - is dat al een paar keer gebeurd. Oorspronkelijk, in 1952, heette de vereniging: Bond van Oude van Dagen. Later vond men de kreet ‘Oude van Dagen’, te oud klinken en werd het Bond van Bejaarden en Gepensioneerden. Toen ook de kreet ‘Bejaarden’ te oud werd gevonden werd de naam gewijzigd in Bond van Ouderen, ook wel 55-plussers genoemd. In 2002, bij haar 50-jarig bestaan, werd de vereniging omgedoopt in Seniorenvereniging 50+ Beneden-Leeuwen. Vandaag de dag herkennen veel 50-plussers, zelfs als ze de 70 al gepasseerd zijn, zich niet meer in de term ‘senioren’. Vandaar een nieuwe naam die duidelijk aangeeft waar de vereniging voor staat, namelijk de belangenbehartiging van alle 50-plussers in Beneden-Leeuwen, waarbij het goede van vroeger weer nieuw elan krijgt.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.