24-05-2024 2 min. Rinie van Haren

Nieuwe subsidie voor projecten leefbaarheid

Vanaf 1 mei kunt u dit aanvragen
Heeft u een initiatief dat bijdraagt aan de leefbaarheid en veerkracht van ons platteland? Dan kunt u daar vanaf 1 mei subsidie voor aanvragen. Het gaat om de zogenaamde LEADER subsidie. Dat is een Europese subsidie.

U kunt subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan:

  1. Leefbare veerkrachtige dorpen
  2. Een groene regio met veel biodiversiteit
  3. Een sterke lokale (vrijetijds)economie
    Bij uw project is het belangrijk dat er aandacht is voor duurzame energie en de gevolgen van klimaatverandering.

Hoe kunt u subsidie aanvragen?
Heeft u een goed initiatief? Of wilt u even praten over een idee? Neem dan contact op met Jolanda Kemna, de LEADER coördinator via coordinator@rvnmw.nl of 06-13 44 31 66. Meer informatie over het subsidieprogramma LEADER vindt u op www.leaderrijkvannijmegenmaasenwaal.nl
LEADER is ook te vinden op Facebook en LinkedIn.

Wie beoordeelt de subsidieaanvragen?
Een Lokale Actie Groep (LAG) beoordeelt de aanvragen. Het LAG bestaat onder andere uit inwoners, belangenorganisaties en bestuurders uit de regiogemeenten.

Welke gemeenten werken samen binnen LEADER?
De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen vroegen samen de Europese subsidie aan. Onder de naam Rijk van Nijmegen Maas en Waal. Het gaat om 1,2 miljoen euro voor dit LEADERgebied.

Voorbeeldprojecten
In andere regio’s ging de subsidie bijvoorbeeld naar een project om een dorpskerk een andere bestemming te geven. Maar ook naar een dorpsmoestuin en een project om het schaapshoeden meer bekendheid te geven. En een project om mensen uit het buitengebied te vervoeren naar activiteiten.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.